Huawei и Honor може да преминат към използването чиповете на MediaTek

0
722

Заради санкциите на САЩ компанията Huawei повече не може да поръчва производството на процесорите Kirin на компанията TSMC. На китайския технологичен гигант е забранено да закупува чипове, ако те са произведени с използването на американски технологии или американско оборудване.

Huawei води преговори с няколко производителя, включително с Qualcomm, MediaTek и Samsung, но всяка една от тези компании трябва да получи от Министерство на търговията на САЩ специален лиценз за доставката на електронни компоненти на Huawei. В противен случай и на тях могат да бъдат наложени огромни икономически санкции.

Според данните на уеб портала ITHome, мениджмънтът на Huawei е предвидил подобно неблагоприятно развитие на ситуацията и китайският производител няма да остане без процесори за своите нови модели смартфони поне през близките няколко месеца. Оказа се че Huawei е закупил от MediaTek голям брой чипове от серията Dimensity, включително и такива с поддръжката на мобилните мрежи от пето поколение.

В този случай няма никакво нарушение от страна на Huawei и MediaTek, понеже тези процесори са поръчани и доставени преди да влязат сила американските санкции. По този начин китайският технологичен Гигант и успял да натрупа в своите складове големи количества процесори Dimensity, които могат да се използват не само в мобилните устройства от средно ниво, но и във флагманските смартфони, включително и на бранда Honor.

Финансовите резултати на MediaTek за третото тримесечие на 2020 година показват че има ръст на приходите с 45% и чистата печалба с 94%, като явно това са чиповете за Huawei. MediaTek обясни това с повишеното търсене на чиповете Dimensity.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари