Huawei приключи „Недовършената симфония“ на Шуберт с помощта на ИИ

4
1304

Компанията Huawei използва смартфона Mate 20 Pro, за да завърши „Симфония №8“ която австрийският композитор Франц Шуберт е създал през 1822 година. От тази симфония са завършени само първата и втората част. От третата и четвъртата част са останали само чернови.

Въпреки че проектът е замислен като демонстрация мощността на новата система върху чипа Kirin 980, на която е базиран флагманския смартфон, той много добре показва потенциала на използването на изкуствения интелект в различните творчески сфери.

На първия етап, разработената от специалистите на китайската компания невронна мрежа е анализирала 90 музикални произведения на Шуберт в MIDI формат. По този начин са изявени основните шаблони и структурата на неговите произведения.

След това моделът бе трениран с работата на композиторите, които са оказали влияние на Шуберт. По този начин нашият ИИ постигна много дълбок контекст“ – казаха ръководителите на този интересен проект.

На последния етап от своето обучение алгоритъмът е анализирал височината, тембъра и размерността на съществуващите две части на „Симфония №8“. Базирайки се на тях и на натрупаните познания, невронната мрежа е генерирала останалите две части по запазилите се до наши дни чернови.

Резултатите от работата на изкуствения интелект са обработени от композитора Лукас Кантор, носител на наградата Еми и специалист на DreamWorks Animation. Неговата задача е била да премахне грешките от мелодиите, да добави повече емоции и да създаде партитурата. Това е отнело на композитора 30 дни. Според него, без ИИ е невъзможно да се създаде подобно музикално произведение само за 30 дни.

Машината не би могла да довърши произведението без мен. Но аз едва ли бих написал нещо подобно, ако нямах на разположение този потресаващ фреймуърк“ – сподели впечатленията си Лукас Кантор.

Създаденото от изкуствения интелект произведение може да бъде изтеглено и слушано от сайта на Huawei.

Завършената по този начин „Симфония №8“ за първи път бе представена на общността на 4 февруари в лондонската Cadogan Hall. Произведението е с продължителност 48 минути. За сравнение, продължителността на първата и втората част на композицията е 27 минути.

Ако някой ми беше казал, че третата и четвъртата част на симфонията са създадени от изкуствен интелект, не бих забелязал. Композицията съвсем не звучи цифрово или бездушно“ – каза журналист на изданието Digital Trends, посетил концерта.

Да си припомним, че смартфонът Mate 20 Pro е оборудван с 6,39-инчов AMOLED дисплей с резолюция 3120х1440 пиксела и поддръжката на HDR10. Устройството работи под управлението на операционната система Android 9.0, надградена до фирмения потребителски интерфейс EMUI 9. Мобилният телефон Mate 20 Pro е на първо място в рейтинга на лабораторията DxOMark по качеството на заснетия материал.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
Веселин Василевnababatigaza115Бай Иван Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Бай Иван
Бай Иван

Ще опитам да надградя и подобря жена ми!

115
115

Измислили си някаква глупост, та да си рекламират новите пръчки.

nababatigaza
nababatigaza

Дрън,дрън .Да не се занимават със симфонии,ами да си оправят 40 мп
.камера,че много пресилва цветовете ,и са доста нереални

Веселин Василев
Веселин Василев

В Huawei Mate 20 Pro преминаването на 10 MP прави снимките много по-качествени, поради намаления цифров шум. А относно пресилването на цветовете може би е проблем, но можеш да коригираш софтуерно. И все пак това е телефон, а не професионален фотоапарат, макар софтуерната обработка да прави буквално чудеса в камерата на този телефон.
В смисъл, получаваш нещо, което отстъпва не повече на 10-15% от снимките на професионален фотоапарат entry клас за 1200 лева…