Huawei ще изгражда 5G мобилните мрежи и структури във Великобритания

0
305

Китайският технологичен гигант Huawei ще доставя оборудването, предназначени за изграждането и развитието на 5G мобилните мрежи във Великобритания. Информацията е на уеб изданието TechCrunch.

„Зелена светлина“ за Huawei даде лично премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей. Досега се считаше, че допускането на китайската компания на британския пазар ще бъде заплаха за националната сигурност на страната. Но въпреки че Huawei получава разрешение за доставяне на 5G оборудване, компанията няма да получи достъп до основните сегменти на бъдещата мобилна структура от пето поколение – за това настояват британските министри.

Чиновниците считат, че е възможно следенето и подслушването с помощта на новата техника. Но изглежда Великобритания е намерила точния компромис – да използва 5G оборудването на Huawei, а основните сегменти на мобилната мрежа от ново поколение изцяло да се управляват от британския център по кибербезопасност.

Но не всички са настроени негативно. Така например, доктор Лукас Олейник (Lukasz Olejnik), независим консултант по кибербезопасност и научен сътрудник в Оксфордския университет заяви пред TechCrunch, че съвсем не е учуден от решението на правителството относно съвместната работа с Huawei.

„Това е едно дългоочаквано решение. Грамотното управление може да намали всички рискове до минимум. Считам, че в крайна степен нивото на информационна безопасност ще остане на същото ниво, каквото е и днес. Това е въпрос на стратегическо планиране“ – е мнението на експерта.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за