Huawei ще използва 5 nm чип Kirin 1000 в смартфоните Mate 40

2
2733

На 6-ти септември китайският технологичен гигант Huawei официално обяви своята флагманска система върху чипа Kirin 990, а първите смартфони базирани на нея са Mate 30 и Mate 30 Pro. Сега редица медии съобщиха, че флагманската SoC на Huawei от следващо поколение с име Kirin 1000 вече се произвежда. Засега производството не е масово – произвеждат се пробни експериментални партиди. Чипът се произвежда чрез 5 нанометров технологичен процес с помощта на усъвършенствана технология на TSMC.

Серийното производство на Kirin 1000 трябва да започне през втората половина на 2020 година. Huawei Central отбеляза, че докато в сегашния Kirin 990 се използват ARM Cortex-A76 процесорни ядра, то в новия Kirin 1000 ще се използват ядрата Cortex-A77. Използването на по-тънкия технологичен процес ще доведе не само до увеличаване на бързодействието, но и до понижаване консумацията на електрическа енергия. Предполага се, че новата система върху чипа на Huawei ще има 5G модем, както и NPU Da Vinci от ново поколение. Очакванията са новият чип да има 171,3 милиона транзистора на квадратен милиметър.

Специалистите на уеб портала Gsmarena считат, че новия мобилен процесор ще се използва в смартфоните от фамилията Huawei Mate 40. Като се има предвид, че серията Huawei Mate 30 бе представена миналия септември, може да се предположи, че до излизането на първите мобилни устройства със SoC Kirin 1000 е останала още една година.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Petar
Petar

„Очакванията са новият чип да има 171,3 милиона транзистора на квадратен милиметър.“
Това ще е много нов процес на смаляване на транзисторите.

Petar
Petar

Понеже не ми дава да редактирам предишното мнение да уточня, че Kirin 990 съдържа 10,3 милиона тразистора за цялата си площ.
Проверявайте си източника и новината преди публикуване.