Huawei Mate 40 може да е последният смартфон на компанията с Kirin процесор

0
1174

Последните години Huawei изкачи класацията на най-успешните компании в целия свят. Производителят на електроника е на първо място по продажба на смартфони по брой и освен това усилено се стреми да разпространи възможностите на 5G мрежите в Китай и по света. Благодарение на правителството на Съединените американски щати обаче компанията е изправена пред голяма трудност. След поредната забрана от страна на САЩ към търгуването на местни компании с китайския технологичен гигант, Huawei не може да произвежда и своите чипове HiSilicon Kirin.

Причината за това е прекратяването на отношенията с TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), която беше отговорна за реализацията на чиповете на Huawei. Въпреки че компанията е локализирана и работи в Тайван, поради факта, че в нейното производство се използва американско оборудване, тя няма право да го използва в изпълнението на поръчките на Huawei. До септември тази година обаче TSMC ще произведе Kirin процесорите за новия флагман Huawei Mate 40. Това сподели директорът на технологичния гигант Ричард Ю.

След това бъдещето на смартфоните на Huawei е несигурно. Компанията вече проучва потенциална колаборация със Samsung или MediaTek. Първата фирма успешно е изградила фабрика за производство на 7nm-ови чипове чрез Европейско оборудване. MediaTek процесорите също не остават назад (последният Dimensity 1000 поддържа 5G) но във всеки случай тези продукти не могат да се надпреварват с мощните Kirin процесори. Huawei се консултира и с местен китайски производител, получил субсидия от правителството в размер от $2,2 милиарда за своето бъдещо развитие. Въпреки това обаче тя едва ли ще покрие мащаба на броя SoC, които Huawei поръчваше от TSMC.

Това е поредната атака на Американското правителство срещу Huawei. Миналата година компанията за първи път представи смартфони без предварително инсталирани Google Play услуги. Това обаче не я възпря да задържи короната в класацията по бройка продадени смартфони в световен мащаб. Предстои да разберем дали Huawei ще преодолее успешно и този проблем.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари