Някои популярни приложения за iPhone използват умни трикове за еднозначно определяне на потребителя и показване на персонализирани реклами, дори ако той е забранил проследяването на действията му за идентификация. Например, събират се данни за времето на последното рестартиране на iPhone и настройките за яркост на екрана. Бивш инженер на Apple твърди, че тези заобиколни пътища правят новите средства за поверителност на Apple напълно безполезни.

Проследяването на потребителската активност от приложенията работи чрез присвоения от Apple уникален идентификатор на всяко устройство. Той не разкрива никакви подробности относно самоличността на потребителя, но позволява на рекламодателите да видят, че потребител с определен идентификационен номер е посетил уеб-ресурси, посветени например на смартфоните, и следователно може да се интересува от реклама на такива устройства. Новите средства за конфиденциалност на Apple принуждават приложенията да искат от потребителите разрешение за достъп до рекламния идентификатор на устройството и ако потребителят откаже, рекламите ще се показват въз основа на някаква обща информация, а не на персонални данни. На теория това трябва да е така.

Анализът на редица популярни приложения за iPhone обаче показва, че те изпращат огромно количество данни от устройствата към компаниите-рекламодатели. Според проучване, след като потребител забрани проследяването на действията си в приложенията, се случва нещо странно. Например, популярната игра Subway Surfers започва да изпраща на рекламната компания Chartboost 29 много подробни данни за iPhone, включително IP-адрес, свободна памет, текущо ниво на силата на звука, ниво на батерията и др. Тези уникални данни позволяват на рекламодателите да идентифицират iPhone.

Разработчиците на приложения не обясняват защо събират и предават данните за iPhone. Например, Sybo, разработчикът на Subway Surfers, твърди, че събира и споделя данните с рекламодатели, за да поддържа работоспособността на играта, въпреки че не се казва, как това точно има някаква връзка. Apple от своя страна настоява, че функцията „Прозрачност за проследяване в приложението“ напълно защитава потребителите от събиране на данни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари