Jolla представи Sailfish 4.0.1 – нов интерфейс, поддръжка на Android 9 и редица промени

1
707

Програмистите на компанията Jolla официално представиха новата версия на операционната система Sailfish с пореден номер 4.0.1, която е пълноценна компилация от фамилията 4.х. Към днешен ден са представени фърмуери за устройствата Jolla C, Jolla Tablet, Sony Xperia X, Xperia XA2 и Sony Xperia 10, но засега достъп до тях имат само потребителите, които са участници в програмата за тестване. Очаква се в началото на следващия месец да бъдат представени и финалните версии на операционната система.

В новата версия на Sailfish разработчиците на практика изцяло са променили интерфейса, който сега се базира на графичния стек Wayland. Дизайнерите изцяло са преработили стила на програмните прозорци, на иконките, на различните полета за въвеждане на информация, на заключения екран и т.н. В новата версия са добавени четири нови стила на интерфейса и значително са подобрени светлата и тъмната тема. Добавен е и ефект за размиване на програмните прозорци.

В Sailfish 4.0.1 е реализиран специален софтуерен слой за съвместимост с операционната система Android, който вече поддържа всички възможности на Android 9. Досега се поддържаха функционалностите на Android 8. Преработени са функциите за резервно копиране, добавена е възможност за прочитането на QR кодове, интегрирано е нов вид съобщение за въведена неправилна парола. Всичко това е направило операционната система Sailfish много по-удобна и по-комфортна за ежедневно ползване.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари