Mobian – проект за адаптирането на Debian за мобилни устройства

2
625

В рамките на проекта Mobian се създава вариант на Debian GNU/Linux за мобилни устройства. В компилациите се използва стандартната пакетна база на Debian, някои приложение на GNOME и графичната среда Phosh, разработвана от компанията Purism за смартфона Librem 5. Phosh се базира на технологиите на GNOME (GTK, GSettings, DBus) и използва сървъра Phoc, работещ с Wayland. Засега Mobian предлага компилации само за смартфона PinePhone, който се предлага от Pine64.

От софтуера се предлагат приложението за преглед на изображения Еye of Gnome, системата GNOME ToDo, интерфейса ModemManager за настройка на GSM/CDMA/UMTS/EVDO/LTE модемите, адресната книга GNOME Contacts, програмата за аудио запис GNOME Sound Recorder, настройките GNOME Control Center, приложението за преглед на документи Evince, текстовия редактор GEdit, мениджъра за инсталиране и деинсталиране на приложения GNOME Software, програмата за мониторинг GNOME Usage, пощенския клиент Geary, месинджъра Fractal на базата на протокола Matrix, интерфейса за управление на позвъняванията Calls (използва телефонния стек oFono). Планира се добавянето на MPD Client, програма за работа с карти, Spotify клиент, нощен режим, криптиране на данните на дисковете и други.

Приложенията използват някои решения на проекта Purism, с което се подобрява интерфейса за работа с неголеми екрани. Самият проект Purism използва библиотеката libhandy, включваща редица уиджети и обекти за потребителския интерфейс. Тази библиотека включва 29 уиджета, обхващащи всички типови елементи на интерфейса.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари