fbpx
4.2 C
София

Обновяванията KB4557957 и KB4560960 за Windows 10 предизвикват грешки при стартирането на някои приложения

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Не можаха да изминат и четири дни след излизането на обновяванията за безопасност (Patch Tuesday) за Windows 10 и потребителите започнаха за се оплакват от проблеми със стартирането на вече инсталирани приложения. Оказа се, че след инсталирането на обновяванията KB4557957 на Windows 10 версия 2004 и KB4560960 за Windows 10 версии 1903 и 1909, при някои компютри започва да греши IFEO (Image File Execution Options) механизма. В ключовете на IFEO в системния регистър се появяват некоректни записи, които видят до грешки в стартирането на редица приложения. Това не е добре.

Грешката, която възниква при много потребители с инсталиране Office е:

Windows cannot find ‘C:\\Program Files (x86)\Microsoft Office\\root\\Office16\\WORD.EXE’. Make sure you typed the name correctly, and then try again

В форума за техническа поддръжка на Microsoft има оплаквания, че същата грешка възниква при стартирането на Word, Excel, Steam, Discord, Killer Network Manager, Intel Rapid Storage, Daemon Tools.

Microsoft още няма пачове за тези обновявания, но е в течение на нещата. Ето защо потребителите започнаха самостоятелно да търсят начини за оправяне на проблема. Най-лесният описан начин е деинсталирането на обновяванията KB4557957 и KB4560960, и неколкократно рестартиране на компютъра.

Това не е решение, понеже в редица случаи обновяването KB4560960 не може да се деинсталира. Причината е, че KB4560960 за Windows 10 версии 1909 и 1903 служи, за да може във фонов режим да се извърши подготовката на ОС за обновяването до Windows 10 версия 2002 – именно след неговото инсталиране за компютърните системи става достъпен големият пролетен ъпдейт Windows 10 May 2020 Update, който бе временно спрян за някои компютърни конфигурации.

Потребителите, които не са успели да деинсталират обновяването KB4560960 могат да се възползват от съвета, даден във форума на Microsoft. Необходимо е да се преименуват в системния регистър на Windows 10 с помощта например на regedit приложенията, които дават грешки в ключа Computer\\HKEY_LOCAL_MACHINE\\SOFTWARE\\Microsoft\\Windows NT\\CurrentVersion\\Image File Execution folder

Може да се пробва да се премахне параметъра debugger value в ключа HKEY_LOCAL_MACHINE\\SOFTWARE\\Microsoft\Windows NT\\CurrentVersion\\Image File Execution Options за всяко едно от „проблемните“ приложения.

Препоръчва се преди тази процедура да експортират текущите параметри от ключа Image File Execution Options на системния регистър. Това ще помогне по-добре да се разбере същността на проблема или ако нещо се обърка, всичко да се върне назад.

Ситуацията се усложни и от от съвпадението, че едновременно с откриването на този бъг, антивирусния софтуер на Avast също получи ъпдейт, заради който съвсем по същия начин се нарушава работата на IFEO. Но екипът на Avast веднага разпространи допълнителен пач, който оправя тази грешка. Специалистите на Avast препоръчват представения от тях фикс да бъде инсталиран колкото се може по-скоро.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини