fbpx
16.8 C
София

Nokia представи своя нов фирмен дизайн Pure UI с акцент върху минимализма

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

На 29-ти март дизайнерският екип на Nokia официално представи своя чисто нов дизайнерски език за потребителски интерфейси, наречен Pure UI. Вероятно този интерфейс ще се появи в смартфоните Nokia в близкото бъдеще, както и в други продукти, които бившият индустриален гигант възнамерява да представи на пазара. И дори при най-бегъл поглед върху новия интерфейс може да се каже, че дизайнерите залагат на крайния минимализъм, лаконичността на елементите и гъвкавостта за интегриране на различни решения при подходящи сценарии на използване. Така например бутоните, нарисувани от дизайнерите на Nokia, са подходящи както за интерфейс на смартфон, така и за приложение за интелигентен дом или дори за уебсайт.

 

Както при всеки език за проектиране на потребителски интерфейс, разработчиците на компанията са формирали няколко ключови елемента, които предопределят цялостния облик на Pure UI. Например най-важният компонент на новия дизайн е шрифтът Nokia Pure, който се предлага в три състояния (тънък, стандартен и удебелен) и се използва при всички елементи на потребителския интерфейс. Дизайнерите са нарисували и множество нови икони, които изглеждат доста гладки и леки, но дебелината на линиите им може да се променя, за да отговаря на изискванията на показваното съдържание или устройство. Прави впечатление, че доминират предимно белият, лилавият и оттенъци на синия цвят.

 

За да улеснят дизайнерите на приложения и интерфейси при преминаването към Pure UI, специалистите на Nokia са подготвили шаблони на определени елементи, които могат да се използват за бързо създаване на еднакви екрани. В същото време новият език на дизайна на Nokia поддържа тъмен режим – системата напълно променя елементите и иконите, за да съответстват на използването през нощта. И, което е по-важно, в изображенията, публикувани от самата Nokia, можете да видите, че Pure UI се използва не само в смартфоните, но и в смарт часовниците, в интерфейса на уебсайтовете, както и в устройствата за интелигентния дом. Но това вероятно е само демонстрация на възможностите на интерфейса, а не намек за излизането на нови устройства.

Струва си да припомним, че досега Nokia предпочиташе да използва стандартния интерфейс на операционната система Android, но това явно се е променило, тъй като би било странно да разработи Pure UI, да изразходва много ресурси, а след това да не го използва в собствените си смартфони.

Засега компанията показа само своя нов дизайнерски език и не може да се каже кога ще се появят първите мобилни устройства, в които ще бъде използван. Разбира се, Pure UI е предназначен не само за мобилните устройства на Nokia, а трябва да създава единно визуално възприятие на всичките цифрови продукти на компанията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини