Забелязваме все повече мобилни устройства да предлагат по подразбиране някаква форма на филтриране на синята светлина. При повечето смартфони обаче няма тест и сертификация, които да покажат дали наистина работи.

Nokia обяви, че филтърът за синя светлина на компанията е сертифициран от TÜV Rheinland

Това е авторитетна по цял свят асоциация за техническа инспекция. Най-голямата в Германия. Създадена е преди 145 години и нейните сертификати се признават на глобално ниво. Едва ли има по-добър начин една компания да покаже, че твърденията ѝ са съвместими с международните стандарти.

Ще обърнем внимание на смартфона Nokia 5.3, но същото нещо важи и за други модели на компанията.

Защо синята светлина е опасна?

Ако разгледаме спектъра на видима светлина, става ясно, че синята светлина има най-къса дължина на вълната. Това значи, че произвежда голямо количество енергия. Въпросната синя светлина преминава през роговицата и лещата на окото и стига до ретината. Продължителното излагане на синя светлина причинява проблеми като сърбеж и зачервяване на очите, главоболие, замъглено виждане и дори нарушения на съня.

Разбира се, дисплеите на мобилните ни устройства също излъчват такава светлина. Заради това се появяват и различни режими на работа. Наименованието може да е филтър за синя светлина, нощна светлина, грижа за очите и т.н. Няма как синята светлина да се изключи напълно, но въпросният режим се грижи тя да се излъчва в ограничено и безопасно количество.

Защо Nokia 5.3?

Нека разгледаме този страхотен телефон. Той е оборудван с четворна камера и разполага с процесор Qualcomm Snapdragon 665. Камерата работи посредством изкуствен интелект, осигурявайки заснемането на страхотни кадри, дори и при влошени условия, използвайки различните режими. Може да прави страхотни снимки от близо или в голям мащаб.

Екранът е с размер от 6.55 инча, което е подходящо както за ползване на приложения и игра, така и за гледане на видео и снимково съдържание.

Предлага двудневен живот на батерията, благодарение на капацитета от 4000mAh. Има функция, наречена „Адаптивна батерия“, която също е управлявана от изкуствен интелект. Чрез нея ние можем да изстискаме възможно най-дълъг период на работа с едно зареждане.

Предлага се с Android 10 в най-чиста форма, като смартфонът е готов да получи Android 11. Операционната системата няма излишни неща и не заема голяма част от мястото за съхранение.

Как да включим филтърa за синя светлина на Nokia?

Отидете в Settings -> Display -> Night Light -> Turn on или съответно Настройки -> Дисплей -> Нощна светлина -> Включване

Когато включим опцията, цветовете на дисплея ще се затоплят. Възможно е да виждате картината по различен начин, леко зачервена. Имате възможност да регулирате интензитета на филтриране. Също така, при повечето хора, след няколко дни очите свикват и това зачервяване вече не стои като проблем.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари