fbpx
1.5 C
София

OPPO ще предложи собствени 3nm процесори за смартфони до 2023 г.

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Днес OPPO е четвъртият по големина производител на смартфони в света и се опитва да разработи свои собствени процесори от 2019 г., а сега източници твърдят, че първите плодове на инициативата ще се появят през 2023 или 2024 г. Пускането на процесорите от OPPO, използващи 3 nm технология, ще бъде възложено на компанията TSMC.

Източници, запознати с плановете на OPPO, съобщиха за това на Nikkei Asian Review. Компанията възнамерява да използва новите си процесори със собствена разработка в следващите модели смартфони, които ще бъдат пуснати през 2023 или 2024 г., в зависимост от напредъка в това начинание. Контрактното производство на процесорите от OPPO, използващи 3nm технология, ще бъде възложено под управлението и изпълнението на TSMC, а съответните продукти ще се появят след изпълнение на поръчките от Apple и Intel. Спомнете си, че TSMC ще започне да произвежда 3-нм продукти в края на следващата година, но ще получи приходи от продажбата им едва в началото на 2023 г. OPPO може просто да не влезе в ‘първата вълна’ на 3nm продукти, тъй като капацитета ще бъде ограничен и процесът по разработване на собствени чипове ще се забави. TSMC по никакъв начин не е коментирал тази информация.

Примерите за успешно прилагане на мобилни процесори собствена разработка сред производителите на смартфони все още не са толкова много. Apple в този смисъл е основната отправна точка за конкурентите, а Samsung може да се конкурира с него по един или друг начин. Основният бизнес на Huawei беше почти съсипан от американските санкции, въпреки че китайският гигант се опитва да вдъхнови другите с идеята, че няма да изостави подразделението HiSilicon. Разбира се, разработените от тях процесори за смартфони за известно време позволиха на Huawei да стане най-големият производител на тези устройства в света.

Google тази седмица също представи новото поколение смартфони Pixel, в основата на които работи фирмения процесор Tensor. Китайската компания Xiaomi създаде отдел за разработване на мобилни процесори още през 2014 г. и дори представи своя дебютен модел през 2017 г., но оттогава предпочита да се съсредоточи върху разработването на процесори за обработка на изображения. От една страна, създаването на собствени процесори позволява на производителите на смартфони да отличат своите продукти спрямо стандартизираните конфигурации на конкурентите. От друга страна, такава стъпка води до финансови рискове и изисква сериозни ресурси. Смята се, че OPPO наема специалисти по разработка на процесори с опит в MediaTek, Qualcomm и Huawei. Официално, представителите на компанията обаче по никакъв начин не потвърждават тази информация.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини