Qualcomm потвърдиха, че са получили лиценз за продажбата на 4G чипове за Huawei

0
380

Американската компания Qualcomm, което е най-големият света доставчик на чипове за смартфони, потвърди пред Reuters, че е получила необходимия лиценз от администрацията на САЩ, който ѝ разрешава да възобнови продажбите на 4G SoC на Huawei. По този начин се прекратява забраната на Доналд Тръмп за правене на бизнес с китайския технологичен гигант.

Qualcomm не съобщи кои именно електронни продукти обхваща получения лиценз за търговия с Huawei, като само каза, че е обхваната областта на мобилните устройства. В същото време Reuters уточни, че лицензът не важи за 5G чиповете, които се използват в най-новите модели смартфони. Тоест, Qualcomm ще може да доставя на Huawei най-много 4G чипове.

Да си припомним че през месец май 2019 година САЩ от съображения за националната сигурност забрани на американските компании да правят бизнес с редица китайски производители. Едновременно с това на Huawei бе забранено да купува от американските компании американски софтуер, хардуер и технологии. Това е и причината в новите смартфони на китайския производител да не са инсталирани онлайн услугите на Google.

В началото на този месец стана известно, че редица производители на мобилни чипове и електронни компоненти, включително Qualcomm, Samsung, MediaTek, Micron Technology и SK Hynix, са подали заявления до Министерството на търговията на САЩ, за получаване на лицензи за търговия с Huawei. Засега няма информация дали някой друг освен Qualcomm е успял да получи подобен лиценз.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари