Reuters: Google ще прекрати част от бизнес взаимоотношенията си с Huawei

31
4383
Преди броени минути Reuters съобщи, че според информация на свой анонимен източник от Alphabet, собственика на Google, компанията възнамерява да преустанови част от бизнеса си с Huawei – “отдаването на хардуерни и софтуерни продукти“, с изключение на тези, попадащи под условията на свободен лиценз.

Причина за това е поставянето на компанията в черен списък от страна на президента Доналд Тръмп, включващ компании, с които американски фирми не могат да имат търговски взаимоотношения.

Въпреки че все още не е приет окончателно, списъкът се очаква да бъде обнародван до дни. В най-лошият вариант той ще възпрепятства използването от страна на китайската компания и нейните смартфони на редица популярни приложения като Gmail, YouTube и магазина Google Play Store.

Ако информацията на източника от Ройтерс стане факт, то Huawei ще може да използва само свободен лиценз на Android и на практика няма да има достъп до актуалните ъпдейти на операционната система, включително тези, които касаят сигурността и.

Въпреки че новината се разпространи от Ройтерс, вече се публикува от не малко световни медии, все пак никъде няма официално потвърждение, нито от Google, нито изявление от Huawei, което вероятно ще стане утре.

Най-вероятно дори и в момента адвокати, както на американската компания, така и на Huawei обсъждат детайлите около санкциите, които всъщност не са изненада за запознатите с тематиката. Нещо повече  – от Huawei няколко пъти загатват, че са готови за всеки удар, които търговските войни на Китай със САЩ могат да им нанесат и дори признаха, че имат готова алтернатива на Android за своите апарати. Освен удар по Huawei решението на САЩ не е никак добра новина и за Google, тъй като Huawei е един от основните им клиенти.

Решението на САЩ и поставянето на Huawei и още 68 свързани с компанията  дъщерни дружества, създават множество неясноти и редица въпроси.

Какво ще стане с актуалните модели на компанията, които вече имат Android? Ще бъдат ли отложени планирани модели? От санкциите ще бъде ли засегнат и Honor, който предстои да представи много интересен модел във вторник?

Отговор на всичко това най-вероятно ще научим в следващите дни, ако не и часове, след като получим становището на Huawei.

Със сигурност обаче можем да кажем, че санкциите и евентуалното спиране на работа между Google и Huawei, дори и да се случат в пълната им сила няма да засегнат незабавно настоящите собственици на смартфони Huawei, заради множеството защитни клаузи и работата на съвместни екипи, не само в САЩ, но и в офисите на Google и Alphabet в Китай. Според вече появили се спекцулации – това може да е едно от решенията – Huawei да не работи директно с Google, а чрез трети страни да получава необходимата поддръжка, ъпдейти и информация.

Очаквайте всички подробности в Kaldata.

31
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
19 Отговори на коментарите
19 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Типично за каубойците. Действат така от 1776г. Мантрите за конкуренцията, свободния пазар и ненамесата на държавата важат само когато са в наш интерес. Когато конкурентите започнат да предлагат по-добри продукти и услуги, на по-добри цени, вместо да се постараем да ги надминем, ги стискаме за гушите докато спрат да дишат. 250 години този метод работеше безотказно. С вековния азиатски тигър обаче, ядовете им тепърва започват.

лелеее
лелеее

Глупости. Гугъл е американска фирма и има своите изисквания как да се ползват продуктите й. Китайските фирми да си създадат тяхна мобилна ос или да минават на чудната си Кирин, след като те искат да диктуват правилата.

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Идеално се вписваш в определението за полезните идиоти.

Satyr73
Satyr73

А ти в безполезните псевдо-интелектуалци! С две думи- пълен профан!

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Само аз ли съм мизерен китайски глашатай, или всеки с повече мозък от теб, който вижда двуличието и лицемерието на САЩ?

Satyr73
Satyr73

Ти си ограничен бе пич! Не ми се спори с такива! Бегай!

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Що за глупак трябва да си, за да се репликираш някой непознат с „не ми се спори“. Ми като не ти се спори, не репликирай бе, главанак.

Satyr73
Satyr73

Малиии колко си уменннн…. я върви преподавай, а не продавай краставици пред спирката в Младост… Мизерен китайски глашатай!

Цеко
Цеко

ей лайно!!

AxOx
AxOx

Ако Гугъл блокира телефоните в Гугъл Магазина, чудя се от ЕС колко милиарда ще ги глобят този път… щото бая европейски страни ще останат на сухо.

Китай няма нито една услуга на Гугъл от панти века, така че това е само за страните извън Китай, които ползват техните телефони.

Ало
Ало

Нямаш дори елементарни познания.

Satyr73
Satyr73

Ама верно нямаш пич! Върви си лягай…😂

AxOx
AxOx

Крайно време е да се спре ползването на Гугъл Магазина като единствен източник и разработчиците да си сложат инсталационните програми директно. Докато бях в Китай нищо не можех да си инсталирам, защото никой не слага АРК инсталационните програми дирекно… толкова тъпо… дори банковия софтуер не може да си го свалиш, защото Гугъл блокиран… а блокиран защото не зачита закона на държавата.

Аз ве аз
Аз ве аз

Да бе, Гугъл и още стотици компании са грешни, че не спазват законите в комунистическата държава. Ползвай си тогава ДъкДъкГо… опа чакай, и той е блокиран там…

Цеко
Цеко

Педераз!

Мартин
Мартин

Друсльото се осра!

Той
Той

Може за е за добро и най-накрая света дс види нуждата от алтернатива на Play Store. Алчните евреи в америка ще си намерят майстора този път с Китай!

лелееее
лелееее

За доброто на света от китайци? Китаец ли си? Ако не навярно си се смахнал.

асасд
асасд

Основният проблем е, че де що е „смартфон“ се владее от две фирми: google и apple. Затриха Blackberry (и как няма, като това доказано бяха най-сигурните срещу подслушване и следене телефони); Затриха Nokia (някой да не мисли, че Микрософт без да искат ги галираха???); Вече няма друга мобилна OS освен Android и iOS. И двете са американски. Честито.

Ужаст
Ужаст

Никой не е затриваш нищо, става дума за търсене и предлагане, за свободен пазар, ако имаш алтернатива – действай. Ганьо, това не ти е соца и решенията не се взимат от партийния секретариат, а от потребителите.

Да ти Е капитализма!
Да ти Е капитализма!

Краварите изсраха поредното си лайно. Но този път ще си го ядат те! Тази държава, откакто се е пръкнала тероризира и изнудва другите. Те просто така са свикнали да живеят. Това вече е генетично заложено в тях.

Йордан
Йордан

Китаиците дръпнаха много напред, а на американците това никак не им харесва. Доскоро владееха целият технологичен свят, сега вече имат конкуренция и вият на умряло.

Няма как, светът се развива. И не виждам причина да се наливат луди пари за iPhone-и, при случай че за по-малко пари можеш да си купиш китайски телефон, които отвява като характеристики епълския телефон. 2008-ма година беше отдавна и вече няма причини да се набутваш със скъпоструващи боклуци.

pix3l
pix3l

И на тези им таковаха таковата… 😀

Георги
Георги

Да си напишат техен ОС. То не може всичко да се открадне 😀

Fake News
Fake News

До сега са си плащали колкото им поискат – не знам за какво крадене говориш?

pix3l
pix3l

Те твърдят, че си пишат. Samsung също се опитаха на времето, ама не им се получи.

black house
black house

Bpeмe e Бългapия дa ce диcтaнциpa и дa изocтaви бeзцeннocтитe нa caщницитe! Bpeмe e зa coбcтвeнa – бългapcĸa cвoбoдa! Cънapoдници – пpoyмeйтe гo, виждaтe гo вeчe, чe ce cлyчвa – вcичĸoтo злo нa зeмятa ce пpaви oт изчaдиятa oт caщ!