Samsung обяви, че е готова да замени Huawei в разгръщането на 5G мрежите в Европа

1
634

Експертите от европейския мобилен пазар отбелязват стремителния ръст на активността на Samsung в Европа, като корейската компания започна много активно да заявява за своята готовност да замени Huawei в разгръщането на 5G мобилните мрежи в Европа и да доставя собствено 5G телекомуникационно оборудване. Samsung твърди, че има много силен мрежови екип, както и изследователски центрове в Европа, и че наистина може да се замени Huawei на стария континент.

Samsung отдавна се считаше за аутсайдер сред компаниите лидери в 5G направлението, но сега всичко се промени. Ключов катализатор на Европейския интерес към Samsung стана сделката за доставка на 5G оборудване за американския мобилен оператор Verizon. Сделката бе сключена през месец септември тази година и бе в размер на $6 милиарда. След това значителен интерес към Samsung започнаха да проявяват европейския мобилни оператори. Включително испанския Telefonica и френския Orange.

Но засега най-големият европейски мобилен оператор Deutsche Telekom не проявява оптимизъм по отношение конкурентноспособността на Samsung в краткосрочна перспектива.

Към днешен ден телекомуникационното оборудване на Huawei се използва в около 50% от европейската мрежова 4G инфраструктура. Досега се считаше че Huawei ще доставя необходимата апаратура за 5G мрежите, което ще става съвместно с Nokia и Ericsson.

Същото време европейски мобилни оператори са под силен натиск от страна на САЩ, която изисква от европейските компании да се откажат от оборудването на Huawei при разгръщането на 5G мрежите. Главния довод, е че китайската компания би могла да шпионира в полза на пекинските власти. Huawei непрекъснато отрича тази възможност.

Основният проблем за избора на Samsung като основен доставчик на телекомуникационно оборудване в Европа е, че продуктите на корейската компания няма да са съвместими със сегашните 4G мрежи изградени от Huawei.

2.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари