Според Evan Blass, Samsung разработва батерии от графен за своите смартфони. Може да видим първите продукти на пазара с такива през следващата година. Причината за този ход е бързото зареждане. С новия тип батерия, едно пълно зареждане ще трае около 30 минути.

Още през 2017 компанията обяви, че е направила топка от графен, която се зарежда 5 пъти по-бързо от стандартните батерии. Защо отнема толкова време, за да го видим на практика? Blass обяснява, че нещата се свеждат до икономиката.

„Все още трябва да повишат мащаба на производство и да намалят разходите. Трябва да се намери точка на баланс, за да е изгодно.“, казва той.

В областта на батериите за смартфони, напоследък има сериозен напредък. Капацитетът се увеличава, възможностите за бързо зареждане също, безжичното зареждане се готви да влезе в ежедневието ни. Изглежда обаче, че графенът може да предложи повече от това.

За справка, последните телефони на компанията от серията Note 10, разполагат с батерии с капацитет от 3500mAh и 4300mAh.

Сега остава да видим дали ще може да се стигне до разумна цена и дали ще има достатъчно капацитет, за да се задоволи търсенето.

Какво мислите за графена? Запознати ли сте с неговите свойства? Ще видим ли края на литиево-йонната ера?

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Палустиниец
Палустиниец

Ето защо това заглавие е глупаво и лишено от смисъл…

А в самия материал не се споменава нищо съществено.
Щели да въведат графена. Обаче кога, дали, ама… не се знае – може би след 10-15 години…
По-добре да започнете да превеждате хороскопи

Мartin
Мartin

Венера се движи около слънцето значи утре те очаква важна бизнес среща.

Гринго
Гринго

Графена не е ли просто добавка към графитния анод в батерията? Т.е. нищо не се заменя. Батериите са пак литиеви от същия тип. Освен това цената на графена е ужасно висока. Дори и сега след увеличение на мащаба. Не знам как биха го добавили на нещо различно от преносими устройства, където цената позволява.

бай Павле
бай Павле

Абсолютно. Без повече информация и моите знания се покриват с това. Впрочем то и сега си има такива графенови батерии https://hobbyking.com/en_us/graphene-1300mah-4s-65c-w-xt60.html