fbpx
-11.2 C
София

Singapore Airlines таксува пасажер с 1171 долара за WiFi достъп

Най-четени

Иво Цеков
Автор, геймър, почитател на комедиите, Saturday Night Live и всичко друго, което може да извика усмивка на лицето.

Всеки, който е ползвал мобилни услуги в роуминг знае, че сметката често може да бъде доста висока.

Може би сте пропуснали да видите, че смартфонът ви се е вързал автоматично към друга мрежа или пък сте решили, че проверяването на мейла няма да бъде чак толкова скъпо. А може би съпругата или детето ви са ползвали телефона без да се усетят. Такива неща се случват, но какво става когато сте на борда на презокеански полет?

Ето ви нещо, над което може да се замислите:

Някой си Джереми Гуче пътувал по редовен полет на Singapore Airlines от Лондон до Сингапур и получил въпросната сметка, когато самолетът кацнал.

Оказало се, че Singapore Airlines предоставя на пасажерите си 30МВ WiFi данни и ги таксува за 29 долара. Гуче си купил точно такъв пакет и счел, че ще му бъде достатъчен. Ако си мислите обаче, че за да генерира такава сметка, пътникът е изгледал цял сезон на някой сериал, ще бъдете в грешка.

„Прекарах почти един час в опити да прикача един PowerPoint файл към имейла си“, обяснява Гуче. „Този имейл ми струва около 100 долара, а преди това им пратих друг имейл, за да им кажа, че ъплудването става бавно, което сигурно ми е струвало още 10 долара“.

Улисан в опитите си да прикачи документа и да довърши кореспонденцията си, пасажерът накрая навъртял такси за почти 1200 долара.

Човекът дори влязъл във връзка със Singapore Airlines през своя Twitter профил, за да ги уведоми за невероятната допълнителна такса, която авиолинията налага, но засега няма никаква индикация, че компанията ще се смили и ще отмени сметката му.

Авиолиниите имат пълен монопол върху една толкова важна услуга като WiFi достъпа и таксуват както сметнат за добре, коментират анализатори. Компанията Virgin America например утрои таксата си за WiFi достъп в последните две години. Надеждите за промяна на този монопол бяха попарени и от скорошно решение на американския телекомуникационен гигант AT&T, който се отказа да работи за осигуряването на интернет достъп на борда на самолети.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини