9.7 C
София

Spotify стартира в САЩ

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Spotify – най-успешната услуга за музикален поток, която е смятана и за бъдещ конкурент на iTunes, е сключил оставащите необходими сделки с водещите музикални компании, за да стъпи на американския пазар. Стартът на услугата в САЩ се очаква да бъде през първата седмица на юли.

Новината е била съобщена през тази седмица на конференцията Omnicom в Лондон от главния мениджър за Европа и световен вицепрезидент по продажби на реклама на Spotify – Джонатан Форстър, който е цитиран от Silicon Valley Watcher (SVW). Седалището на Spotify в САЩ ще бъде в Ню Йорк.

Стъпването на Spotify на американския пазар се обсъжда в публичното пространство в продължение на повече от една година, но бе забавяно от продължителните преговори за лицензионни сделки с музикалните компании, които, според Форстър, третират пазара в САЩ по различен начин от останалите пазари.

Преди 10-на дни All Things Digital (медия, специализирана в IT сектора, която е и част от притежаваната от Рупърт Мърдок група Dow Jones & Company Inc. – издател на Wall Street Journal) съобщи, че Spotify е подписал договор с Universal Music, както и че е близо до подписване с Warner Music Group, което би отворило пътя на музикалната услуга към САЩ. Преди това Spotify бе сключил сделки с другите две от четирите водещи в света звукозаписни компании – EMI и Sony. Очевидно сделката с Warner Music Group вече е подписана, след като новината за навлизането на услугата в САЩ е факт.

Бизнес моделът на Spotify се състои в предлагане на безплатен музикален поток, съпроводен с реклами и предлагане на платена услуга, предоставяща възможност слушателите да избират и слушат песни повече от веднъж. 10 млн. е броят на абонатите на безплатната услуга, а 1 млн. плащат по 10 евро месечно за услугата без ограничения.

От известно време насам се спекулира много със Spotify. Разпространиха се слухове дори, че Spotify ще бъде партньор на Google за музикалната услуга в „облака” на гиганта в търсенето и на Facebook.

И четирите водещи в света музикални компании вече са подписали сделка с Apple за музикалната услуга в „облака” на компанията, което означава, че музикалната индустрия все повече навлиза в дигиталната епоха.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини