8.6 C
София

Oracle иска от Google милиарди за използването на Java

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Oracle иска обезщетение в размер на милиарди долари от Google за използването на Java в мобилната платформа Android. Искът е внесен миналия август, но в четвъртък стана ясно на каква сума Oracle оценява щетите, които твърди, че са му нанесени.

Oracle получи правата върху Java след като придоби Sun Microsystems в началото на миналата година.

Според Oracle Гугъл нарушава лицензите на Java и иска дял от рекламните приходи на мобилната платформа на интернет гиганта.

Очаква се съдебният процес между двете компании да започне през ноември настоящата година.

Според Google искът на Oracle е неоснователен и в него са допуснати правни грешки, поради което пожела съда да го анулира. Google също така е поискал съдът да не разкрива част от информацията за щетите, за които се твърди, че са причинени. Въпреки искането на Google обаче, съдът е наредил информацията да бъде разкрита и тя бе оповестена в четвъртък.

Спорното използване на Java в мобилната платформа на Google е във виртуалната машина Dalvik – Java съвместима система, разработена независимо от Java виртуалната машина на Sun – и двете позволяват на компютрите на тях да работи Java софтуер. Oracle твърди, че именно Dalvik нарушава патентите за Java.

Предишна новинаSpotify стартира в САЩ
Следваща новинаMindSoft Utilities 2011 11.50.2051
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини