Time of Flight (ToF) технологията в камерите на смартфоните

0
2945

Конкуренцията между производителите на мобилни телефони е достигнала своя връх. Сега всички се опитват да направят най-добрата камера или система от няколко камери. Последно време много се говори за един нов компонент в мобилната фотография – сензорът Time of Flight (ToF). Той се използва в смартфоните Nokia 9, Samsung Galaxy S10 и други.

ToF сензорът не може да се счита за отделна камера (както прави Samsung). През него преминава поток от инфрачервена светлина, която се разгръща пред полезрението на обектива или обективите. Тези инфрачервени лъчи се отразяват от обекта и се връщат обратно. След това се измерва времето, изтекло от излъчването на лъчите до тяхното завръщане. По този начин се изчисляват разстоянията от камерата до обектите в сцената и може да се изчисли дълбочината на снимката. Д-р Хавиер Лафосе от Corning Precision Glass Solutions коментира:

„Камерите с Time-of-Flight сензори действително могат да измерят времето, през което светлината изминава разстоянието от потребителя до сцената…“.

Time-of-Flight  сензорът дава възможност да се направят качествени боке ефекти със замъгляване на фона в кадъра. Методът е много по-качествен от стереометричния (в който смартфонът сравнява разликите от два различни обектива). Освен това, ToF сензорът работи по-ефективно в сцени със слаба осветеност.

Най-прецизни резултати се получават от една нова разновидност на Time-of-Flight сензора. Тя използва структурирано осветяване и обикновено е прожектиране на мрежа от точки, с помощта на които устройството може да изгражда пространствени модели. Тази технология работи само при близки фокусни разстояния и затова се използва най-вече във FaceID системата на Apple за разпознаване на лицата.

Сензорът Time-of-Flight използва по-широк поток инфрачервена светлина, като камерата се ориентира според всеки един осветен пиксел. Сензорът е синхронизиран с чувствителен таймер, способен да измерва изключително кратки интервали от време. По този начин се получават подробни данни за дълбочината на изображението. Д-р Лафосе допълва:

„Това е единственият метод, който наистина може да измерва разстояния. Единственият, който не разчита на интерполация или предположения, а наистина измерва разстояния.“

LG използва  ToF сензора в своя нов G8 ThinQ за редица най-рзлични функции. Компанията е разработила подобна на FaceID система за разпознаване на лицата, изпозлваща ToF, на която се базира технологията за разпознаване на ръцете на потребителите  Hand ID. Сензорът регистрира разположението на вените по ръката на потребителя. Освен това е възможно разпознаване на жестове във въздуха, чрез които могат да се разглеждат снимки, да се пуска музика и видео без да се докосва телефона (донякъде това, което направи Samsung преди години без такъв сензор).

Смартфонът Honor View 20 на Huawei е оборудван с 48 МР камера, също допълнена с Time-of-Flight сензор. Една от основните функции на ToF е да се правят по-прецизни портрети с боке ефекта. Другата е способност на устройството е да разполага виртуални предмети в реалното пространство (допълнена реалност). Използването на ToF води до в пъти по-качествени резултати от предишните AR проекти. Вече можете да убивате зомбита в хола или да видите как наистина ще стои онзи нов диван от магазина за мебели. Освен това се очаква видеоразговорите да станат коренно различни с използването на ToF сензора.

Технологията не е нова – използва се от военните от вече много години. Интегрирана е и в Kinect аксесоара на Microsoft, както и в HoloLens и Magic Leap. Но с времето големината на сензора се намали многократно и даде възможност ToF да намери приложение и в смартфоните.

Сега компанията Corning, известна преди всичко със своето закалено стъкло Gorilla Glass, възнамерява да произвежда оптичните лещи за Time-of-Flight сензорите. Идеята е оптичната система да стане дори още по-малка и да консумира по-малко енергия. От друга страна Sony работи върху усъвършенстването на самите сензори. Технологията ще намира все по-широко приложение в хардуера на модерните мобилни устройства. Почти сигурно е, че и Apple ще включи един ToF за задната камера на новите iPhone-и.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари