В Оксфордския музей бяха показани макрофотографии на десетки хиляди насекоми

1
186
Това са триметрови най-подробни фотографии на микроскопични насекоми, на които се виждат всички подробности на техните тела.

insect1

Използван е 38 мегапикселовия Nikon D810 с макрооптика, към който е закрепен окуляр от микроскоп с 10 кратно увеличение. С помощта на така модифицирания фотоапарат могат да се заснемат и най-малките детайли, но поради високата дълбочина на рязкост всяка част и всеки слой на насекомото се заснемат отделно. Това става с помощта на специална инсталация, в която автоматичен статив измества фотоапарата на разстояние едва 10 микрона. Един портрет се заснема за около 30 часа, след което с компютърна програма отделните части образуват обща фотография, в която участват 8 – 10 хиляди фрагмента. В крайна сметка една макрофотография се получава за около 3 седмици, но си струва.

insect2

Създателят на тази технология Левон Блис показа своята работа на ентомолога Джеймс Хоган от Оксфордския музей. Доктор Хоган е бил така впечатлен, че предложил на фотографа достъп до собствената си колекция от над 5000 насекоми.

Подробните фотографии ще останат в музея до 30-ти октомври тази година, а след това те ще бъдат публикувани в официалния сайт на проекта, където могат да бъдат разглеждани безплатно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари