Най-добрите гигапикселови снимки на градове и забележителности

2
2157

Гигапикселовите панорами се състоят от няколко хиляди цифрови снимки с висока резолюция, заснети с помощта на обективи с голямо фокусно разстояние.

При заснемането на особено големи панорами фотоапаратът се поставя на специална роботизирана система и автоматично заснема определената зона. Получените по този начин снимки се обединяват чрез специален графичен редактор. По този начин се образува огромна безшевна панорама.

Тук са подбрани няколко интерактивни панорами от целия свят – от градове и забележителности, до видимата страна на Луната. За интерактивния преглед на някои от тях е необходим Flash Player или браузъра Google Chrome.

 

Абсолютният рекорд: 681 гигапикселовата снимка на Луната, направена от NASA

Специалистите на NASA обединиха 10 581 цифрови снимки, заснети в продължение на 4 години. Компресираните снимки заемат 950 GB дисково пространство. Резолюцията на тази панорама е сериозните 867 милиарда пиксела. Цялата панорама на Луната може да бъде разгледана в специално направения за подобни цели уебсайт.

Връх Монблан. Резолюция – 365 гигапиксела

През 2014 година международен екип от професионални фотографи засне кръгова панорама на известния планински масив, намиращ се между Франция и Италия. Тя е съставена от 70 000 снимки и ако се разпечата, ще заеме повече площ колкото футболно игрище. Панорамата може да бъде да се разгледа тук.

Лондон. Резолюция 320 гигапиксела

Панорамата е образувана от 48 640 снимки, заснети с помощта на четири цифрови фотоапарата. Сглобяването с помощта на графичен редактор е отнело четири дни. Снимките са направени от компанията British Telecom от върха на телевизионната кула BT Tower. Може да се разгледа в този сайт.

Токио. Резолюция 150 гигапиксела

Панорамата е съставена от 10 000 снимки, заснети от една от терасите на телевизионната акула Tokyo Tower. Кадрите са снимани в продължение на два дни. Сглобяването им в обща панорама е отнело три месеца. Панорамата на Токио може да се разгледа тук.

Млечният път. Резолюция 47 гигапиксела

Тази панорама е създавана в продължение на пет години от група астрономи от Рурския университет. Заема 194 GB дисково пространство. Да се разгледа всяка звезда, разбира се, няма как. Но звездите лесно могат да бъдат преброени. Звездната панорама може да се разгледа в този сайт.

Ню Йорк. Резолюция 45 гигапиксела

Това са 5 000 снимки, направени от върха на знаменития Empire State Building. Роботизираната система е заснела всичко за 4 часа. Панорамата е представена тук.

София. 32 гигапиксела

Това е проектът Гига София. Панорамата е съставена от 166 845 JPEG файла с общ размер 5 гигабайта. Може да се разгледа тук.

Париж. Резолюция 26 гигапиксела.

Панорамата е съставена от 2346 снимки, заемащи в компресиран вид 54 GB дисково пространство. Заснета е в продължение на една седмица. Сглобяването е отнело 4 месеца. Може да се види тук.

Ванкувър. Резолюция 10 гигапиксела

 


160-градусова панорама, съставена от 1380 снимки, заснети през 2010 година. Величественият и съвременен Ванкувър е заснет на фона на планината Граус. Панорамата може да се разгледа в този сайт.

Червеният площад. Резолюция 2,8 гигапиксела.

Кръгова панорама, създадена от руския фотограф Александър Резник. Заснета е за два часа о сглобена за четири дни. Може да се разгледа тук.

Санкт Петербург. Резолюция 1 гигапиксел

Летният Питер като на длан. Сферична панорама, заснета от няколко точки, като е възможно придвижването между тях. Може да се разгледа в този сайт.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари