Специалисти от Мичиганския университет създадоха фотоматрица, която може едновременно да генерира енергия от попадналата върху нея светлина и да снима с честота 15 кадъра в секунда.

Основата на слънчевите панели и фотосензори са работещите на едни и същи принципи фотодиоди, преобразуващи светлината в електрически ток. Отдавана се работи върху създаването на подобни комбинирани сензори, но засега без особен успех.

Използват се два основни подхода. При първия, за генерирането на електрическата енергия и за заснемането се използва една и съща зона на матрицата. Но при този подход се налага честото преминаване от единия режим в другия, което не се отразява добре на качеството и бързодействието. Вторият начин е създаването на две зони върху матрицата, които могат да работят едновременно. Но при този подход значителна част от всеки пиксел заема слънчевата зона и това силно понижава качеството.

В новия фотосензор се използва само една зона, която едновременно генерира електрическа енергия и формира изображението. Всеки пиксел е съставен от два фотодиода, разположени един под друг. Горният слой събира част от носителите на заряд, образувани от фотоните. Тези носители образуват изображението. Долният слой събира останалите носители и ги преобразува в електрическа енергия.

Тестовете показаха, че горният слой поглъща 26% от от генерираните от фотоните носители на заряд. За получаването на електрическа енергия се използват 74% от заряда, които в стандартните фотосензори не се използват за нищо.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари