Когато се замислим за телескопите, повечето хора си представят дълга тръба с оптични лещи от двете страни. Но Lockheed Martin създаде съвсем нова оптична технология с име Segmented Planar Imaging Detector for Electro-Optical Reconnaissance (SPIDER). С помощта на новата технология става възможно намаляване теглото и дължината на телескопите с 90%, при една и съща разделителна способност.

За разлика от обикновените телескопи, в които се използват оптични системи с огледала и лещи, в SPIDER се използват голям брой миниатюрни лещи, всяка от която фокусира светлината върху определен участък – пиксел на силициево-фотонен чип. На практика телескопите с технологията SPIDER са масив от малки камери.

Крайното изображение се поучава чрез интерферометрия. Използва се подобие на фазова решетка – светлинните лъчи, получена от отделните микроскопични лещи си взаимодействат един с друг, а анализът на амплитудата и фазата на получените интерференционни картини дава възможност за възстановяване на оригиналното изображение, при това с висока разделителна способност. Снимките показват първите изображения, получени с помощта на първия прототип, използващ SPIDER, в основата на който се намира матрица от 30 миниатюрни лещи. А с помощта на допълнителна оптична леща с диаметър 1,2 метра е получено изображението на обект, отдалечен на 450 километра.

SPIDER дава възможност за създаването на плоски телескопи, но може да се използва на практика навсякъде.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари