Снимката на фотографа Джон Краус (John Kraus) показва Международната Космическа Станция на фона на осветената от Слънцето Луна.

Снимката е направена на 4 ноември 2017 година във Флорида в 4:19 часа сутринта. Скоростта на полет на МКС е над 28000 км/ч или около 8 километра в секунда и преминаването пред диска на Луната трае едва 0,9 секунди. На борда на МКС се намират шест астронавта.

Територията на Земята, откъдето може да се наблюдава МКС на фона на Луната е тънка ивица, преминаваща през източното крайбрежие на Флорида. Джон Краус съвсем точно е избрал мястото, откъдето да получи необходимия ракурс.

Логично е да се поинтересуваме, по какъв начин фотографът е изчислил момента, кога точно да направи снимката, след като цялото събитие е с продължителност под една секунда. За щастие, всичко е дадено в сайта transit-finder.com. Краус няколко седмици е проверявал, какви ще бъдат климатичните условия и накрая открил съвпадение на удобна локация, нощно време и чисто небе над град Тайтусвил, Флорида.

Краус използвал фотоапарат Nikon D500 с обектив Nikkor 200-500mm f/5.6, поставен на 500 мм, при параметри 1/3200, F/7.1, ISO640. Високото ISO се налага за да се получи кратка експонация, която да „замрази“ движението на МКС, която, помним, се движи много бързо.

С помощта на сайта time.is фотографът прецизно пресметнал времето, но се оказа, че различните ресурси показват различно време – 1 часа и 19 минути и 20 секунди сутринта или 24 секунди. За всеки случай, той направил серии снимки и в двата момента. В крайна сметка са се получили пет отлични фотографии, на които МКС се откроява на фона на Луната, преди да се запълни буфера на фотоапарата.

Джон Краус (John Kraus) е 17-годишен фотограф от Флорида, който обича да снима пейзажи, самолети, изстрелвания на ракети и звездното небе.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари