DARPA разработва 1.8-гигапикселова камера за шпионски цели

0
59

Американската организация за научни разработки във военната сфера DARPA пусна нова информация за феноменалната камера, която разработва. Джаджата е с работно наименование ARGUS-IS и ще бъде инсталирана на безпилотните шпионски самолети, които прекарват месеци наред във въздуха, следейки какво става на повърхността от безопасна височина, съобщи Tech Crunch.

ARGUS-IS ще може да снима с максимална резолюция от 1.8 гигапиксела. Обективът на камерата ще може да прихване от 6 километра височина предмети с размер от 15 сантиметра. Ако самолетът слезе по-ниско детайлите вече стават напълно безпрецедентни.

Освен всичко останало, камерата едновременно ще наблюдава около 15 квадратни километра, а когато поиска ще може да използва оптично увеличение, за да разгледа по-добре обектите, които са интересни за операторите.

За да се постигне огромната резолюция в устройството са вложени 368 сензора. Всеки от тях е 5-мегапикселов. Абревиатурата ARGUS идва от Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System.

Когато работи с пълен капацитет системата предава 600 гигабайта с информация в секунда. Поради огромния обем от данни, голяма част от тях се обработва още на борда на роботозирания самолет, а контролният център получава само най-важните снимки. Изпращането на всички изображения е невъзможно.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари