fbpx
5.3 C
София

Ако не можеш да догониш другите – преименувай: Intel дава нови имена на своите технологични процеси

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

През 2014 година Intel представи своята първа серия процесори, произвеждани чрез 14-нанометров технологичен процес. Това бяха петото поколение чипове (Broadwell) на процесорния гигант. Но вече от цели седем години нищо не се променя: новите CPU от 11-то поколение Rocket Lake, въпреки че се базират на нова архитектура, също се произвеждат чрез 14-нанометров технологичен процес.

В същото време конкуренцията в лицето на TSMC активно продължава да намалява нанометрите в своите чипове – преди седем години бе усвоен 7 нанометровия технологически процес, а тази година вече се използват 5 nm, като след две години ще бъдат предложени 3 nm полупроводникови решения.

Редица специалисти са на мнение, че от физична гледна точка няма чак толкова голямо намаляване на нанометрите в технологичните процеси. Така например, ключовият елемент на полевия транзистор – гейтът, отдавна е с размери от 20 до 40 nm, като за едно поколение се намалява буквално с един до два нанометра.

Сравняване ширината на затвора при 7 nm процесори на AMD и 14 nm чипове на Intel. Разликата е малка – 22 срещу 24 nm

Откъде тогава се вземат тези седем или пет нанометра? Някои експерти считат това за чист маркетинг – компаниите отдавна започнаха да използват триизмерно разполагане на транзисторите в няколко слоя, но продължават да пресмятат всичко като площ. По този начин се получава, че транзисторите виртуално са по-малки. Но освен това, всеки производител по различен начин пресмята тези нанометри и в крайна сметка 10 nm технологичен процент на Intel по ключови параметри е подобен и в някои отношения дори по-добър от 7 nm технологичен процес на TSMC.

Но за обикновения потребител 7 nm звучат по-добре от 10 и Intel разбира това. Ето защо според информацията на уеб портала TechPowerUp, процесорният гигант започва двоен маркетинг и допълнително ще намалява технологичните процеси на своите бъдещи решения, „за да съответстват на промишлените стандарти“. Друга информация не е публикувана, но се очаква 12-тото поколение процесори на Intel (Alder Lake), което трябва да излезе тази есен, по вълшебен начин да се произвежда не чрез 10, а чрез седем и дори пет нанометров технологичен процес.

Тази информация бе съобщена от специалистите на завода на Intel в Хилсбъроу, щата Орегон и по-конкретно от Ан Келъхър (Ann Kelleher), ръководител на отдела по технологични разработки на Intel. Според ръководството на компанията, сегашното номериране на технологичните процеси не показва лидерските технологични позиции на Intel при производството на процесори и това трябва да бъде изяснено.

Но не всички са на това мнение. Тестовете показват, че към днешен ден процесорите на AMD показват значително по-добри резултати в тестовете, а и в реалния живот, при това, често при по-ниски цени.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини