Акумулатори, работещи със захар могат да се окажат по-ефективни от литий-йонните

0
38

Учените от Техническия институт във Виржиния стздадоха акумулаторни клетки, работещи със захар, с плътност на съхранение на енергията над 500 ампер-часа на килограм, което е приблизително 10 пъти повече от широко разпространените литий-йонни акумулатори. Презареждането на новите батерии става чрез подмяната на 15% разтвор на полизахарида малтодекстрин, която напомня замяната на тонера на лазерен принтер. Специалистите считат, че продажбите на подобни акумулатори могат да започнат само след три години.

Учените под ръководството на Пърсивал Жанг са създали клетки, използващи изкуствен метаболизъм за превръщане на глюкозата в електричество. Новите био-акумулатори използват 13 фермента и въздух за производството на 24 електрона от един глюкозен „блок“. Това е приблизително равно на мощност 0,8 миливата на сантиметър, плътност на тока 6 милиампера на сантиметър и, съответно плътност на мощността 596 амперчаса на килограм. Използването на тези акумулатори е абсолютно екологично чисто, понеже единственият страничен продукт за тяхното функциониране е водата.

Освен захранване на разнообразни електронни и мобилни устройства, новата технология има огромен потенциал за използване в различни импланти, подкожни сензори и други, захранвани от глюкозата в кръвоносната система.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за