Акумулаторни батерии, които предупреждават за своето възможно взривяване

1
47

Известни са много случаи за самостоятелно взривяване на акумулаторните батерии в смартфоните, което води до възникване на пожари и изгаряния. Група специалисти от Станфордския университет създадоха нов тип батерии, които предупреждават за възможен взрив.

 

Литий-йонните акумулаторни батерии на практика се състоят от катод и анод, разделени с много тънък полимер. Този порест полимер може да се повреди от примесите в електродите или от прегряване по време на зареждане. Тези процеси са причина за самозапалване или взривяване на акумулаторната батерия.

 

Станфордските учени предлагат към страната на анода да се постави много тънък слой мед, чрез който да става измерването на напрежението между анода и полимера. Когато дендритите достигнат медния слой, електрическото напрежение става нулево и това е ясен сигнал, че полимерният слой предстои да бъде разрушен и акумулаторната батерия трябва незабавно да бъде заменена. За мониторинг на това напрежение е достатъчен съвсем опростен контролер, вграден в мобилното устройство.

Засега новите акумулаторни батерии сигнализират за пожар и взрив малко преди началото на този процес, но учените считат, че предупреждението за опасността ще се появи по-рано, ако медния слой се интегрира по-близо до анода.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
pedro Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pedro
pedro

И как потребителя ще разбере? Ще се чува Алах Акбар ли?!