Бавно, но сигурно се увеличава делът на AMD при x86 сървърните процесори

1
581

След успешното завръщане във всички пазарни сегменти на х86 процесорите, компанията AMD се подготвя за напрегната война с Intel в сървърния сегмент. Според отчета на DRAMeXchange, през последните няколко месеца делът на Advanced Micro Devices в този сектор e нараснал от 1% на 2%. Да не забравяме, през изминалите четири години на пазара на х86 сървърни процесори безусловно властваше Intel.

Корпорацията Intel и в близкото бъдеще ще остане лидер в сектора на х86 сървърните процесори, но AMD настъпва. Компанията от Сънивейл вече е готова със своите нови сървърни процесори EPYC (Rome), произвеждани чрез 7 нанометров технологичен процес. Според аналитиците, новите сървърни процесори на AMD ще увеличат дела на компанията до 5%.

Да си припомним, че сървърните процесори AMD EPYC от второ поколение са проектирани да бъдат конкуренти с 10 nm решения Ice Lake-SP. Тези процесори на Intel трябваше да излязат през 2019 година, но процесорният гигант ги отложи за 2020 година. С други думи, директният конкурент на 64-ядрените чипове на AMD ще излезе от 6 до 12 месеца след тяхното представяне на пазара.

За да може да се конкурира с новите AMD EPYC и да предложи на своите клиенти адекватен продукт, Intel подготвя сървърните чипове Cascade Lake-AP. Те имат по два кристала на една подложка и до 48 физически ядра с поддръжката на Hyper-Threading, както и 12-канален контролер на DDR4 памет.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иво
Иво

Hyper-Threading, тази технология интел я спира в новите си процесори заради много проблеми с пробивите. Бяхте писали статия преди време за това. Радвам се че и моя процесор я няма тази технология ето го моя. Интел i5 7300HQ