В Обединеното кралство ще се появи първата за страната рафинерия за извличане на ценни метали от електронни отпадъци. Тя ще е и първата в света, която използва бактерии вместо процеси с цианид.

Проектът е дело на Mint Innovation от Нова Зеландия

Планът е базата да заработи до 12 месеца в Чешир, Северна Англия. Трябвало е да се случи по-бързо, но COVID-19 кризата обърква работата. Излизането на страната от ЕС налага нуждата от създаване на подобно съоръжение.

Доклад на ООН от миналия месец сочи, че поне $10 милиарда в злато, платина и други ценни метали се изхвърлят всяка година под формата на електронен отпадък. Миналата година се е състояло проучване за електронните отпадъци и кръговата икономика на Острова.

Става ясно, че подходът на Великобритания не е никак устойчив

Произвежда се повече е-боклук от средното за ЕС и големи количества от него се изнасят към развиващи се страни, които нямат ресурса да го обработят по правилния начин. Хората там, които искат да рециклират, трябваше да изпращат платките си в Европа, където да се извлекат металите, предават от Guardian. След Брекзит, цените на това удоволствие ще се увеличат.

Плащането на такси за внос и износ ще навреди на процеса по рециклиране и може да го провали

Био-рафинерията на Mint комбинира хидрометалургия и биотехнологии за безопасното извличане на металите, които включват злато, сребро, паладий, мед и други. Не се използва цианид, използва се по-малко електричество и вода, има по-малко въглеродни емисии, по-малко остатъчен боклук.

Подобни заводи могат да се направят навсякъде. В началото ще се обработват по 20 тона електронен боклук на ден. При нужда мащабът може да се увеличи. В момента се разглежда възможност за изграждането на още една рафинерия в Южна Англия. Планира се такава и в Сидни, Австралия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари