Вече се работи по чипове с литография 2 нанометра

3
1180

Когато AMD и Nvidia представиха своя хардуер, използващ най-новите технологии на TSMC с малък технологичен процес, феновете бяха шокирани от тяхната висока функционалност и бързина. Очаква се AMD скоро да започне да произвежда процесори с 5 nm литография, но прогресът не спира дотук. На последния си конферентен разговор китайската компания TSMC сподели, че вече усилено работи върху хардуер, който ще се произвежда чрез 2 нанометров технологичен процес.

Китайският производител на полупроводникови продукти е започнал да работи върху новата технология още миналата година. Новите чипове ще съдържат над 3,5 пъти повече транзистори от най-добрия днешен 5 nm хардуер. Първите прототипи се очаква да излязат през 2025-та година. Това е в известен разрив със закона на Мур, който гласи, че броя на транзисторите в един чип трябва да се удвоява на всеки две години. Разбира се, не можем да съдим, докато не видим чиповете в действие.

Междувременно TSMC работи усилено по производството на 5 nm процесори за AMD и Apple, което трябва да започне още тази година. Междувременно компанията се похвали, че работи и по 3 nm-ови чипове, прототипите на които ще видим следващата година, а първите решения ще излязат на пазара през 2022.

Освен TSMC, Samsung също работи върху 5 и 3 nm-ови чипове. Поради ситуацията с новия коронавирус компанията твърди, че е отложила дебюта на своя хардуер за 2022 година.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари