През последните седмици цените на видеокартите осезателно се понижиха за радост на неравнодушните геймъри и обикновените потребители.

Към днешен ден цените на много видеокарти слязоха до нивото на препоръчваните или са близки до него. Но специалистите на уеб портала Tom’s Hardware считат, че съвсем скоро цените на графичните карти ще паднат още.

Цените на видеокартите скочиха до небесата поради изключително високото търсене, предизвикано от криптовалутния бум. Сега тяхното търсене рязко намаля поради падналия курс на криптовалутите и появата на по-ефективни ASIC системи. Но защо Tom’s Hardware счита, че цените на видеокартите ще паднат под препоръчителните?

Основните причини са две. Първо, производителите имат големи излишъци от видеокарти и графични процесори. Неотдавна се появи информация, че голям тайвански производител е върнал 300 000 графични процесора NVIDIA Pascal поради твърде слабото търсене на видеокарти. Следващото поколение GPU вече е на път да излезе и залежалата продукция трябва да се продаде. Това няма как да стане без значително понижаване на цените.

Всъщност, това е и втората причина. NVIDIA вече е готова с новата видеокарта GeForce GTX от 11-та серия. Презентацията вече е обявена за следващия месец по време на събитието Gamescom. А старата продукция спешно трябва да бъде махната, за да се освободи място за новата. Няма как да стане без понижаване на цените.

Tom’s Hardware счита, че сега не бива да се бърза със закупуването на нова видеокарта. По-добре е малко да се изчака и да се закупи при по-ниска цена. Най-добре е да се изчака до анонса на новите GeForce GTX 11 графични карти. Именно тогава се очаква най-големия спад в цените на сегашните модели.

Що се отнася до видеокартите на AMD, те неминуемо ще последват примера на NVIDIA. Пазарът е общ и ако AMD иска да запази конкурентоспособността си, ще трябва да продава при цени, конкурентни на цените на NVIDIA. За съжаление, новите видеокарти на AMD няма да излязат скоро и те няма да са фактор за допълнителното понижаване на цените на сегашните графични карти.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
8 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
ХР истоCheckмартинГончоСимеон Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Име
Име

въпрос на време беше

Коментатор
Коментатор

Цените не поевтиняват. Те в случая намаляват. Видеокартите поевтиняват.

Симеон
Симеон

Нищо няма в тази статия.Къде поевтиняват и с колко?
Следя GTX 10060 6G на Английският пазар.Последните 3 седмици седи на 239 паунда и не мърда

ХР исто
ХР исто

200USD e на EVGA с два вентилатора в техния сайт

Симеон
Симеон

аз виждам 320 долара.къде е тази за 200?

ХР исто
ХР исто

нямалят я от време на време https://evga.com/products/product.aspx?pn=06G-P4-6267-RX

Check
Check

Към този момент (31.07.2018) е $294.99

ХР исто
ХР исто

имаше я, имаше даже и реддит за нея

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Треската и маларията наречена криптовалута взе да отслабва и хората започнаха да отрезвяват. Който спекулирал – спекулирал.

Аз-Съм
Аз-Съм

Ако знаеше колко пари спечелиха хората , докато си лаете по форумите 🙂

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Разбира се. Спекулантите точно заради това са спекуланти – правят пари от въздуха и истерията. Дали ще са лалета от 17 век или биткойни от 21 век, механизма остава непроменен.

Специалист
Специалист

До Аз-Съм – И кой мислиш плаща тия пари дето са „спечелили“ спекулантите?!? Този който има мозък веднага ще отговори: плащаме всички ние чрез по-високите спекулативни цени на стоките!!! Това са ненормални неща които водят до човешки трагедии и упадък на обществото! Ся тоя дето е спечелил ще си купи ферари а хиляди хора ще ходят гладни и ще крадат и убиват за да са живи! Богатите най-накрая ще се оградят в защитени зони както по филмите! Те да му мислят…….

Специалист
Специалист

Имаше на прИмоция преди няколко месеца гт 420 за 100лв която вършеше работа. Сега най ефтината дето си заслужава е над 200лв! Тряа да има големо намаление че да се върнат предишните цени дееееееба и спекулантите!!!!

Гончо
Гончо

Аз се чудя дали някога Kaldata ще спре да пожълтенява все повече със времето или процеса ще се обърне ?

мартин
мартин

Какво намаляване на цената, гледам че да се покачва в България. Някои карти 1060 с по 3 до 6 лв. се качиха.