изкуствен интелект

Илън Мъск, съоснователите на DeepMind, 160 компании и още над 2400 души подписаха съглашение, че никога няма да участват в разработването на летални автономни военни системи с изкуствен интелект.

Според участниците в това събитие, появата на оръжие с изкуствен интелект, способно самостоятелно да определя и намира целите и да ги поразява, ще доведе до възникването на сериозни етични и морални и проблеми, както и директна заплаха. В пакта се казва, че в морален план, „решението на за съдбата на хората никога не трябва да бъде вземано от машина„.

Текстът на документа бе публикуван днес на международната съвместна конференция по изкуствен интелект (IJCAI) в Стокхолм.

Експертите считат, че политиците трябва да предприемат стъпки към въвеждането на твърди ограничения в разработването и създаването на бойни системи, работещи под управлението на ИИ. Те са на мнение, че оръжие, което може самостоятелно да взема решение за убийството на човек е по-опасно от биологичното или химичното оръжие.

Документът бе подписан от генералния директор на SpaceX и Tesla Илън Мъск, от тримата съоснователи на дъщерната на Google компания DeepMind – Демис Хасабис, Мустафа Сулейман, Шейн Лег; от единият създател на Skype, както и от редица известни и уважавани специалисти по изкуствен интелект.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари