8.6 C
София

Високотехнологичен водолазен костюм разкрива мистерията около първата в света изчислителна машина

Най-четени

Вероятно сте чували за Механизма от Антикитера – антично устройство намерено в близост до гръцкия остров Антикитера, за което се смята, че е първата изчислителна машина създадена от човечеството. Механизмът, който е служел за предсказване на астрономически позиции и затъмнения, е намерен в началото на 20-и век сред останки от древно корабокрушение.

Механизма от Антикитера

Тези останки са до голяма степен недокоснати и вероятно крият ключа към разгадаването на мистерията около този древен механизъм. Сега съвместен екип от американски и гръцки учени ще се опита да проучи мястото на корабокрушението, използвайки най-високотехнологичния водолазен костюм в света – така наречения Exosuit.

Костюмът, чиято първоначална цел е била да се използва за проучване на дълбоководната флора и фауна, скоро ще бъде пратен на дълбочина 120 метра в близост до гръцкия остров. Всички предишни опити тези останки да се достигнат от водолаз в костюм завършваха трагично, но Exosuit ще позволи на учените да прекарат повече време около останките и, евентуално, да намерят още артефакти допълващи историята на първата в света изчислителна машина.

Exosuit е повече от костюм. Всъщност, той спада към категорията ADS – „атмосферен костюм за гмуркане“ или, казано по друг начин, едноместна антропоморфна подводница, която позволява на водолазите да работят на дълбочина, при която налягането веднага би убило всеки незащитен гмуркач.

Костюмът е дело на компанията Nuytco, като прототипът му Newsuit е проектиран още през 1987 година. Exosuit има подвижни въртящи се „стави“, които позволяват сравнително нормални движения на дълбочина до 305 метра. „Едноместната подводница“ е изработена от алуминий, тежи между 113-159 килограма, съдържа кислород достатъчен за 50 часа и има собствена интерком система с шест станции.

Костюмът, също така, използва високоскоростна Ethernet връзка по оптично влакно свързано с камера с висока резолюция. Тази камера позволява на учените да наблюдават на живо всичко, което се случва с и пред водолаза.

Доскоро Exosuit стоеше бе изложен в Американския природонаучен музей, но вече е част от експедицията „Стивън Джей Барлоу Блууотър“. Учените вече са го тествали в дълбок басейн, но основната част от тестовете са насрочени чак за юли. Ако всичко е наред, Exosuit ще поеме към мястото на корабокрушението през септември.

Научете повече за водолазния костюм във видеото по-долу.

 
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини