Всички, базирани на архитектурата Zen 4, процесори AMD Ryzen ще получат интегрирана графика. Тази функция вече няма да бъде ексклузивна само за серията хибридни процесори Ryzen G, както е посочено в поредната порция документи, които бяха откраднати от сървъри на Gigabyte.

Информацията беше споделена от портала Chips and Cheese. В публикуваните документи се изброяват три типа процесори за платформата AMD Socket AM5. Всички те принадлежат към 19-тото семейство процесори AMD (Zen 4) и всички имат интегрирано графично ядро. В документа се посочва още, че „някои модели чипове няма да получат поддръжка на GFX“. С други думи, въпреки че графичното ядро ​​ще присъства физически в процесора, то няма да работи. От какво ще зависи – производствен брак или позициониране – документът не посочва.

Според по-ранните течове, процесорите AMD Ryzen 7000, базирани на архитектурата Zen 4, с кодово име Raphael, ще използват вградената графика Navi 2 (RDNA2). Тези чипове трябва да се появят през следващата година. В същото време, AMD възнамерява да обнови съществуващите си процесори, базирани на архитектурата Zen 3, оборудвайки ги с интегрирана графика Navi 2. Тези чипове ще бъдат насочени към мобилния сегмент и ще използват процесорния сокет FP7. Напълно е възможно,  производителят да пусне тези процесори и във вид на настолни хибридни модели за платформите AM4 или AM5.

Порталът Chips and Cheese също публикува и обновена схема, описваща особеностите на новата платформа AMD AM5. В нея се съдържа информация за всички интерфейси, които ще бъдат достъпни за новите процесори и чипсети. Схемата потвърждава още, че процесорите Ryzen от следващо поколение ще получат поддръжка на четири допълнителни линии PCIe 4.0, което ще осигури възможност за използване на допълнителни високоскоростни NVMe-устройства.

Любопитното е, че новата схема също съдържа малко по-различна информация от тази в предишните течове и става дума за поддръжката на външни интерфейси. В частност, ако предишната схема намекваше за наличието на интегрирана графика в новите процесори и посочваше поддръжката на HDMI 2.1 и DisplayPort 2.0, то в новите данни отсъства споменаването на DisplayPort 2.0. Това може да означава, че обновената схема е създадена с оглед на моделите Zen 4, които ще имат деактивирано интегрираното графично ядро.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари