Всички, базирани на архитектурата Zen 4, процесори AMD Ryzen ще получат интегрирана графика. Тази функция вече няма да бъде ексклузивна само за серията хибридни процесори Ryzen G, както е посочено в поредната порция документи, които бяха откраднати от сървъри на Gigabyte.

Информацията беше споделена от портала Chips and Cheese. В публикуваните документи се изброяват три типа процесори за платформата AMD Socket AM5. Всички те принадлежат към 19-тото семейство процесори AMD (Zen 4) и всички имат интегрирано графично ядро. В документа се посочва още, че „някои модели чипове няма да получат поддръжка на GFX“. С други думи, въпреки че графичното ядро ​​ще присъства физически в процесора, то няма да работи. От какво ще зависи – производствен брак или позициониране – документът не посочва.

Според по-ранните течове, процесорите AMD Ryzen 7000, базирани на архитектурата Zen 4, с кодово име Raphael, ще използват вградената графика Navi 2 (RDNA2). Тези чипове трябва да се появят през следващата година. В същото време, AMD възнамерява да обнови съществуващите си процесори, базирани на архитектурата Zen 3, оборудвайки ги с интегрирана графика Navi 2. Тези чипове ще бъдат насочени към мобилния сегмент и ще използват процесорния сокет FP7. Напълно е възможно,  производителят да пусне тези процесори и във вид на настолни хибридни модели за платформите AM4 или AM5.

Порталът Chips and Cheese също публикува и обновена схема, описваща особеностите на новата платформа AMD AM5. В нея се съдържа информация за всички интерфейси, които ще бъдат достъпни за новите процесори и чипсети. Схемата потвърждава още, че процесорите Ryzen от следващо поколение ще получат поддръжка на четири допълнителни линии PCIe 4.0, което ще осигури възможност за използване на допълнителни високоскоростни NVMe-устройства.

Любопитното е, че новата схема също съдържа малко по-различна информация от тази в предишните течове и става дума за поддръжката на външни интерфейси. В частност, ако предишната схема намекваше за наличието на интегрирана графика в новите процесори и посочваше поддръжката на HDMI 2.1 и DisplayPort 2.0, то в новите данни отсъства споменаването на DisplayPort 2.0. Това може да означава, че обновената схема е създадена с оглед на моделите Zen 4, които ще имат деактивирано интегрираното графично ядро.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
оня
оня
3 месеца

„ce избpoявaт тpи типa пpoцecopи зa плaтфopмaтa АМD Ѕосkеt АМ5“
Coĸeт AM5!
Яз ĸoгa гoвopим нe мълчим, дeĸa гo ceлcĸия ĸaпaцитeт дeтo ми нaпpacĸa 35 минyca, чe АМD нямaли нoв coĸeт тaзи гoдинa.

Мангалата
Мангалата
Отговор на  оня
3 месеца

Не е тази година, бе амсалак! 2022 ще излязят Зен4-ките. Тая година излиза Зен3 с яко кешец за АМ4.

оня
оня
Отговор на  Мангалата
3 месеца

Аве, мангaл! Ти разлика между сокет и процесор правиш ли? Сокет AM5 LGA 1718 излeze през месец юли тази година, а нови процесори са планирани за март 2022. Без сокет ще видиш през март нови процесори на мук. И забележи, че сокетът е LGA – дизайнът на Intel, АМД изхвърлят завинаги от употреба дрисливия си досегашен PGA. А една от причините са новите термични изисквания от 170 TDP за неродения им все още процесор. Процесор – Котлон наново, на феновете им загубеняци – честито!

Росен
Росен
Отговор на  оня
3 месеца

Малко да беше прочел за LGA ама не е нито на АМД нито на Интел. 😀 Но ти едно си знаеш едно си лаеш от 1500 акаунта.
Никой не е казвал че няма да сменят сокет, но не го правят по 3 пъти в годината като Интел, АМ4 излезе къде къде 2017та и досега е актуален.

Спрете с глупостите
Спрете с глупостите
Отговор на  оня
2 месеца

А по прибрано малко а…Pin Grid Array с пинчета е в пъти по надежден и качествен процес от Ball Grid Aray с Топки калай или Land Grid Aray с позлатени люспи На мен ми е през у-Я с прехвърлянето в другият крачол какво ще е защото съм вещ в инсталацията на всичко и пипам нежно. Ноооо за Юзърите даже предпочитам в пъти изправяне на криви процесорни пинове пред изправяне на пинове закривени вътре във Дънната платка.

Последна редакция 2 месеца от Спрете с глупостите