Въздушните охладители не могат да се справят с Intel Core i9-9990XE

18
1759

В средата на месец януари станаха известни намеренията на Intel да представи на пазара процесора Intel Core i9-9990XE, който се различава от другите решения на процесорния гигант както по своите технически характеристики, така и по начина на неговото разпространяване. Този чип няма да излиза на пазара и ще бъде достъпен единствено за ОЕМ производителите, които ще могат да го закупуват по време на закрити търгове.

Американската компания за сглобяване на персонални компютри Puget Systems получи първата партида Intel Core i9-9990XE и веднага публикува интересни подробности за този чип.

Първообраз на този процесор е 14 nm Intel Core i9-9940X (14 ядра/28 потока, 3,4-4,5 GHz). Също като него, Core i9-9990XE разполага с 19,25 MB кеш памет от трето ниво, PCI-E 3.0 контролер с поддръжката на 44 линии, четириканална работа с DDR4-2666 памет и припой под капачката.

Intel Core i9-9990XE работи с номинална честота 3,0 GHz, която е режим Turbo Boost достига 5,1 GHz за едно ядро или 5,0 GHz за всичките процесорни ядра. Температурният коефициент на чипа е 255 W.

Напълно очаквано, Intel Core i9-9990XE е значително по-горещ от другите процесори от фамилията SkyLake-X Refresh. Специалистите на Puget Systems специално подчертаха, че той не може да се охлади с помощта на въздушен охладител. Добре се справя водното охлаждане Corsair H80i с два вентилатора, което успява да задържи температурата на чипа не по-висока от 90°C.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
12 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Agentpat™
Agentpat™

Че как да го пуснат на пазара? Смеят ли?! Пазарът и без това е задръстен от уреди за отопление.
„Добре се справя водното охлаждане Corsair H80i с два вентилатора, което успява да задържи температурата на чипа не по-висока от 90°C.“ – е това направо ме хвърли в „оркестъра“ от смях! 😀

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Кво ти отопление тва си е чиста пещ, ще умрат от жега хората дори с водно охлаждане, нужен е азот хахах….

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Хахахахахах то това не е и печка, най вероятно е пещ…

Успехи през новата година на интелската секта, ще им трябва. Пиша това докато клокнатия ми RyZen умира от студ с Noctua D15…

РММ
РММ

Обърни внимание на какви честоти работи процесора и колко ядра са, след това го сравнявай с твоя „клокнатия ми RyZen“. Когато AMD изкарат 14 ядра на 5 GHz, ще видим дали ще могат да се охлаждат с въздушно охлаждане.

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

За сведение 90% от индустрията им е важна консумацията на системите, за да отделят по малко топлина, да хабят по малко ток, а не 5GHz фурна, която не могат да охладят и ще хаби колкото два Ryzen процесора на 4GHz.
AMD ще изкарат скоро 12 ядрен на 5GHz турбо и няма да е такава пещ, и също така ще имат 16 ядрен по натам с 5GHz турбо честота, и този ПАК ще е по хладен от интелската пещ сори.. Купи си такава фурна и заминавай за Исландия хахахахах, то заради интел има глобално затопляне..

РММ
РММ

Ти трябва да си някой екстрасенс, щом предсказваш такива неща от бъдещето. Като станат реалност тези процесори ще видим кое колко харчи и грее, до тогава всичко е в сферата на фантастиката.

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Аааааа така ли било бе, за твое сведение същите неща ми ги говореха и разни други ограничени люде месеци преди да бъде изкаран Ryzen първа генерация, как щели да са най вероятно поредните булдозер процесори и да са зле, или ако случайно са добри щели да струват колкото интелите. И тогава се смях на такива плиткоумни хора и сега също, щото тогава още 2016-та година казах, че Ryzen процесорите ще са успешни и хубави и стана точно така. Та имам способности на екстрасенс, врачка и щатен гадател, та не се хаби знам повече от тебе за нещата, дори само с… Виж още »

РММ
РММ

Дано да е така, но както казах, докато не излезе официално, нищо не е сигурно. Все пак на 5 GHz нещата стават много по-различни и от към консумация, и от към отделени температури.

III
III

Стават различни с морално остарялата вече интелска технология, от която се опитват да изцедят още малко производителност за рекламни цели (велики сме и имаме 5ГХз ЦПУ), нищо че прегрява и влиза в тротлинг. Друг е въпросът, че може би интел вече разработва нова архитектура от нулата , както направи АМД, с която да усвоят по-малките нанометри. Ако това е така тогава нещата за интел ще се подобрят, но с колко и как не се знае … възможно е да свалят консумация и температури , но да се запази производителността, или по-добра производителност и топлина със същата консумация, или нещо друго… Виж още »

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Е какъв въпрос, то е ФАКТ, момента в който взеха Jim Keller, същия отговорен за К8 архитектурата известна като шамара Athlon64 дето плесна интел преди 15 години по лицето, както и за Zen архитектурата, работи в интел в момента от края на 2017-та или го взеха 2018 не помня. Но работи там вече от поне 2 години и то по нова процесорна архитектура, щото калтаците от мИнтел видяха, че сегашната им архитектура изнемогва отвсякъде и само има честотно предимство. До какво ще изкарат интел може да се спори, НО предвид колко успешни и добри бяха Athlon64 и Ryzen, можеш да… Виж още »

баща ти
баща ти

Тая серия, не е за индустрията, тя е за 0.1%, които искат просто да клокват на много ядра, с течни мизерии. Всяка голяма компания, ще си купи ксеон или трийдрипър, а не подобен процесор. Бъркаш пазара, а от там и говориш тъпотии.

Ivan
Ivan

Евала, това е най-малката камина с водна риза която съм виждал. Напред и нагоре!

the professor
the professor

печкиум 4 се завърна от миналото… но сега се казва печкиум 9…

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

PressHOT хахахах то това е нов едишън трябва да е ПЕЩиум от пещ, щото това задминава печките доволно…

Emo73
Emo73

Е то едно водно е това..малко по-добро от стоков охладител 🙂

Руси
Руси

Работи на 5.1ghz само в режим boost, т.е само на едно ядро, и 4.7 на 2 ядра 3.0 на всички 14 ядра? Да сравнявам ли с 2700х или нема нужда?

Rado
Rado

Хайде чети, преди да си измисляш! Буста е 5 GHz на всички ядра, базовата му честота е 4 GHz. И как сравняваш 8 ядрен процесор с 14 ядрен?

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Е как просто, те интел/нвидиа феновете постоянно правят такива малоумни сравнение.. Даже имаше случаи да се сравняват 2 интелски сървърни процесора с едно десктопско AMD FX8350..