Възможна е подмяната на всички компоненти в модулния лаптоп Framework

2
688

Хардуерният стартъп Framework анонсира своя първи продукт – изцяло модулен лаптоп. В новото мобилно устройство могат да бъдат подменени абсолютно всички компоненти – от процесора и видеокартата до всеки един USB порт. Компанията производител специално подчертава, че лаптопът винаги може да бъде ремонтиран и ъпгрейдван в домашни условия, като за тази цел в комплекта е поставена специална отвертка. Цената на лаптопа не се съобщава, а Framework обещава да започне неговата продажба до края на тази година.

Framework не се съобразява със съвременния пазар за лаптопи. Към днешен ден водещите производители на компютърни устройства Apple, Samsung, Huawei и Dell използват монолитни конструкции, в които почти нищо не може да бъде подменено, докато Framework предлага устройство, което съвсем лесно подлежи на цялостна модернизация. Освен преимуществата на домашния ремонт, потребителите на Framework получават много по-дълготрайно компютърно устройство в сравнение с конкуренцията. Подобно на десктоп компютър, в новия лаптоп може да бъде подменено всичко – дънната платка, процесора, плочките памет с по-нови модели за да се удължи технологичния живот на лаптопа.

Компанията специално подчертава, че благодарение на системата Framework Expansion Card е възможна подмяната на портовете в реално време.

Framework Laptop е оборудван с 13,5-инчов дисплей с резолюция 2256х1504 пиксела. Първоначалната конфигурация включва процесор Intel Tiger Lake от 11-то поколение, 64 GB оперативна памет и до 4 TB флаш диск. Поставена е 57 Wh батерия.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари