fbpx
2.1 C
София

Възможно ли е да си вземете прекалено „голямо“  захранване

Най-четени

Ако си подбирате компоненти за нов компютър или за подобряване на  този, който имате е възможно да се чудите какво захранване за си вземете, и дали има нещо такова като прекалено мощно захранване.

По подразбиране захранващите устройства не работят на максимална мощност

Категорията на всяко захранване показва максималната степен на натоварване, а не стойностите при които започва моментално да функционира когато го включите.

Понякога може да имате усещането, че вашият компютър е отоплителен уред – той със сигурност добавя някаква степен на топлина в дома ви – но не е точно отоплителен уред, защото един 500-ватов отоплителен уред или работи на тази мощност, или въобще не работи.

Захранването за компютъра е като двигател, който може да работи на по-високи обороти, ако се наложи, но когато няма необходимост ще намали оборотите. Едно 850W захранване не работи всяка секунда на 850W, а функционира на такава мощност, от която хардуерът има нужда. Тази нужда варира от хардуерната конфигурация и дори от това, което се извършва като работа от дадената хардуерна конфигурация.

Вашата видео карта може да се нуждае само от 50W, когато разглеждате текстови документи или гледате клипове в YouTube, но когато пуснете някоя „алчна“ игра натоварването може да се покачи до 300W.

Основната идея тук е, че когато си взимате мощно захранване, то това не означава, че автоматично ще се повишат сметките ви за ток. Нито пък ще навредите на компютър си, ако го заредите с прекалено мощен „двигател“.

Прекаляването с мощността може да се окаже разумно

Разликата между реалните нужди на вашия хардуер и оставащите допълнителни налични ватове се нарича „хедрум“. Ако вашата конфигурация се нуждае от 450W при върхово натоварване, а вашето захранвате е 850W, при това положение има хедрум от 400W.

Запалените по хардуера често спорят колко хедрум ви е нужен. Все пак повечето мнения застават зад това, че почти винаги е по-добре да имате по-голям хедрум.

Тук може да намесим и друг фактор – цената. Разликата в цената при захранвания с подобно качество от 500W и 700-850W е около 60-80 лева. Като се има предвид колко скъпо излиза изграждането на компютърна конфигурация и колко дълго време се използва един добър компютър, то разликата е доста незначителна.

Възможно е дори да изпаднете в ситуация, в която да ви се наложи в бъдеще да ъпгрейднете някои компоненти от машината си, който да изисква по-мощно захранване. Това би ви коствало повече пари и досадата да поставяте ново захранване само няколко месеца по-късо, само защото например новата ви видео карта изисква повече мощност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини