В бъдещите бързи изчисления ще бъде премахната границата между процесора и паметта

3
870

Генералният директор на SK Hynix Секхи Ли, който оглавява втория по големина производител на разнообразна памет след Samsung, сподели по време на международния симпозиум IRPS своите прогнози за по-нататъшното развитие на централните процесори и оперативната памет. Според неговите думи, обединението на паметта с изчислителните функции на процесорите е единственият начин за повишаване производителността на компютърните устройва в близкото бъдеще.

„Ще има сближаване на паметта и процесорната логика. Идеята е към DRAM да бъдат добавени няколко изчислителни функции, типични за централните процесори“ – каза Ли.

Той се спря подробно на предстоящата еволюция на паметта. Според неговите думи, следващият етап на развитието е обработката в близост до паметта (Processing Near Memory, PNM), при която CPU и RAM ще бъдат поставени в един и същ корпус. За по-нататъшното увеличаване на производителността процесора и паметта ще бъдат поставени на една и съща подложка и тази технология ще се нарича обработка в паметта (Processing in Memory, PIM).

Това не е краят – за постигането на максимална производителност ще се използва технологията за изчисления в паметта (Computing in Memory, CIM), при която централния процесор и оперативната памет ще бъдат интегрирани на един и същ кристал. Според Ли, това сливане може да бъде осъществено единствено чрез съвместната работа на компаниите, работещи в екосистемата на полупроводниковата промишленост.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари