Милиарди за чипове: европейските страни се обединяват, за да догонят САЩ и Китай в полупроводниковата сфера

20
2212

За да догонят САЩ, Китай и другите азиатски страни, Европа реши да направи големи инвестиции в полупроводниковата промишленост.

Германия, Франция, Испания и още десет държави от Европейския съюз се обединиха, за да могат чрез съвместни усилия да изградят необходимите структури за разработване и производство на полупроводникови решения.

На световния пазар за полупроводници, който е в размер на около 440 милиарда евро, европейският дял е едва 10%. При това към днешен ден Евросъюзът почти изцяло разчита на чиповете произведени в чужбина. На фона на ограниченията в резултат от пандемията от новия коронавирус въпросът за намаляване зависимостта от чуждестранните производители стана изключително актуален. Засилиха се опасенията на европейските правителства по повод използването на чуждестранните чипове в автомобилите, смартфоните, клетъчните мрежи, медицинското оборудване и т.н. Европейските страни считат, че липсата на свои чипове застрашава и националната сигурност. Във връзка с това страните от ЕС решиха да инвестират в разработването и производството на процесори и други полупроводникови решения за електронните устройства и системите за обработка на данни.

Общият размер на инвестицията в развитието на полупроводниковата индустрия е около 145 милиарда евро – тоест, една пета част от общата сума на фонда за възстановяване на икономиката след COVID-19. Тринадесет европейски страни заявиха, че съвместно ще работят върху създаването на логистични вериги за доставки на полупроводниковите решения за нуждите на европейската електроника. Тези държави специално подчертават, че са необходими съвместни усилия, като освен самите страни от реализацията на този проект би трябвало да се заинтересуват и частните компании. Предвижда се изграждането на промишлени алианси за провеждане на изследвания в разработката и производството на процесори. Освен това ще бъдат приети нови общи стандарти и сертификати за електрониката на цялата територия на Европейския съюз.

Подписалите тази инициатива европейски държави са: Белгия, Хърватия, Естония, Финландия, Гърция, Италия, Малта, Нидерландия, Португалия и Словения, като останалите засега само я поддържат. В бъдеще могат да се присъединят и други европейски страни.

4.3 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари