fbpx
4.1 C
София

Главният изпълнителен директор на Intel казва, че полупроводниците ще станат по-важни от петрола в геополитиката

Чиповете и техните вериги за доставки ще имат голямо политическо влияние през следващите 50 години

Най-четени

Често се казва, че има три съществени влияния върху глобалната политика (и войните): петрол, земя и религия. Според шефа на Intel, Пат Гелсингер полупроводниците ще се присъединят към този списък и ще станат по-важни от местоположението на петролните запаси през следващите пет десетилетия.

В разговор с Джулия Чатърли от CNN на Световния икономически форум в Давос Гелсингер отбелязва, че местоположението на петролните запаси е определяло геополитиката през последните 50 години. Но през следващия половин век ще има по-важен фактор: „Къде са разположени веригите за доставка на технологии и къде се произвеждат полупроводниците“, обясни главният изпълнителен директор.

Освен фабриките си в Орегон, Ню Мексико и Аризона (които разширява), Intel изгражда нови съоръжения в Охайо, като същевременно разширява международните си операции в Израел, Ирландия, Малайзия, Германия и Италия. Компанията заяви, че инвестира 20 млрд. долара в две фабрики в САЩ и до 90 млрд. долара в нови европейски заводи. Гелсингер казва, че тази инвестиция е от полза не само за Intel, но и е от съществено значение за „глобализацията на най-критичния ресурс за бъдещето на света“.

„Нуждаем се от тази географски балансирана, устойчива верига за доставки“, казва той.

Недостигът на полупроводници, предизвикан от пандемията, се отрази на почти всеки продукт, който съдържа чипове, включително и на автомобилите. Това доведе до приемането в САЩ на Закона за чиповете и науката на стойност 280 млрд. долара, 52 млрд. долара от които ще отидат за субсидии за производителите на чипове.

„Ако сме научили нещо от кризата с COVID и това многогодишно пътуване, на което сме били, то е, че се нуждаем от устойчивост на нашите вериги за доставки“, каза Гелсингер.

Главният изпълнителен директор на Intel заяви, че неговата компания и други компании сега очакват средствата от Закона за чиповете да бъдат разпределени, което той очаква да се случи тази година.

„Аз инвестирам, моля, покажете се с парите. Защото ние предполагаме, че те ще ни помогнат да направим тези огромни инвестиции“.

Друг фактор, който стои зад стремежа към диверсификация на веригата за доставки на полупроводници е Тайван. Износът на чипове от страната, която снабдява около 50% от световния пазар, се е увеличил с 18,4% през миналата година. Преди това Гелсингер предупреди за опасностите, които произтичат от разчитането на островната държава в светлината на агресивните действия на Китай.

„Тайван не е стабилно място“, каза той през 2021 г. „Пекин изпрати 27 военни самолета в идентификационната зона на въздушната отбрана на Тайван. Това кара ли ви да се чувствате по-комфортно?“

Към тези опасения се прибавят и думите на Чен Уенлин, главен икономист в управляваната от правителството организация Китайски център за международни икономически обмени, който миналата година заяви, че Китай трябва да заграби TSMC, ако САЩ наложат „разрушителни санкции“ на Китай – това бе преди САЩ да наложат още по-строги санкции на страната, свързани с чиповете. Оттогава председателят на TSMC заяви, че никой не може да контролира компанията със сила, а Тайван настоя, че не е необходимо да се унищожават съоръженията на TSMC в случай на китайска инвазия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини