Делът на AMD на x86 процесорния пазар продължава да расте

7
939

Advanced Micro Devices продължава бавно, но сигурно да увеличава своя дял на пазара на x86 процесорите. Не на последно място това е свързано с рязкото поскъпване на чиповете на Intel, който се оказа, че няма достатъчно производствени мощности за 14 nm технология. В тези условия съотношението цена/бързодействие е по-изгодно за процесорите на AMD.

Според данните на аналитичната компания Mercury Research, делът на AMD на пазара на x86 мобилните, сървърните и десктоп процесорите за третото тримесечие на 2018 година е нараснал до 10,9%. За сравнение, миналото тримесечие делът на AMD бе с 1,5% по-малък, а преди година бе 7,5%.

Ще се отнася до десктоп процесорите, за периода от юли до септември Advanced Micro Devices е увеличила своя дял от 12,3 на 13%. Съотношението на продажбите на лаптопи също е в полза на AMD – около 10,9% от лаптопите, продадени през третото тримесечие са с процесори на Advanced Micro Devices. Това е прираст с около 4,1%, който се дължи предимно на хибридните процесори Ryzen Mobile, съчетаващи микроархитектурата Zen и графиката Radeon Vega.

Аналитиците отбелязаха, че този пазар е много инертен и Advanced Micro Devices ще трябва приложи още немалко усилия, за да увеличи още повече своите продажби.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
4 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
КольоЕмоСветльоПенчоКоментар Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Светльо
Светльо

[Сарказъм] +0.1% за първото тримесечие. Ама само след 100 години ще стигнат Интел. Уау!

Кольо
Кольо

Кефи се, докато излезе ЗЕН2, след това за Интел пазарът приключва.

Емо
Емо

Ще е добре да не приключи пазара за Интел, че ще го закъсаме здраво с АМД 🙂

Кольо
Кольо

И аз имам чувство за хумор, пък и през 2020г., се завръща в голямата игра VIA(те и сега държат 0.1% от пазара, ама това няма смисъл да се брои) и ще станат дори трима конкуренти.

Светльо
Светльо

Не се изразих правилно. По-скоро го казах с огорчение, а не със сарказъм, защото и аз съм симпатизант на АМД напоследък.

Коментар
Коментар

Проблема на амд са най-вече техните „партньори“. Все още няма достъпни, като цена сървъри за малкият бизнес, в предвид дуките на минтелските процесори, едва ли ще са много тези, които ще си купят минтелски сървър отново – с други думи дела на амд ще продължава на горе. Един от основните производители на NAS се преориентира (мисля още в началото на годината) и според мен съвсем правилно продължи да предоставя сигурни и стабилни решения на клиентите си.

Пенчо
Пенчо

Открили са още дупки в интелските процесори, вече трябва да си балък да си купиш интел а койти има интел да си вземе веднага по-бързия и евтин АМД докато все още може да се продаде интела.