Десет мита за процесорите, които е време вече да забравим

35
6602
процесорите

Непрекъснато се появяват най-различни митове за компютърния хардуер. Част от тях, в някои случаи имат смисъл, но има някои стари схващания, които вече не са актуални. Например, „колкото е по-тежко компютърното захранване, толкова е по-добро“ или „колкото повече памет има видеокартата, толкова е по-бърза“. Да се спрем на някои от по-популярните митове относно процесорите.

1Колкото по-висока е тактовата честота, толкова по-бърз е процесорът

Корените на този мит се крият в 90-те години, когато много потребители не им се занимаваше с имената на непонятните за това време Intel 386, 486 и Pentium, и просто гледаха честотата. Разбира се, колкото по-висока е честотата на някои от тези процесори, толкова той е по-бърз.

Към днешен ден това не е вярно: процесорите могат да имат различни архитектури със съвсем различна производителност на един Hz. Така например, Apple A7 с тактова честота 1,3 GHz е на същото ниво, като Snapdragon 800 с честота 2,2 GHz и в това няма нищо странно. Естествено, ако става дума за процесори от една и съща фамилия, това правило важи – процесорът i5-8400 с честота 2,8 GHz наистина е по-бавен от i5-8500 с тактова честота 3 GHz.

2Процесорите изгарят при овърклок

Струва си да се разделят хардуерните и софтуерните параметри на овърклока. Честотата е чисто програмен параметър: в режим на икономия на енергията тя може да намалее до стотици мегахерци, а при сериозно натоварване да скочи до няколко гигахерца. Ето защо, баналното увеличаване на тактовата честота не може да навреди на процесора и той няма да изгори от това. Най-много да започне да работи нестабилно.

Съвсем друго е захранващото напрежение. Това се счита за хардуерен параметър. От една страна, колкото е по-високо напрежението на ядрото, толкова по-висока тактова честота може да се постигне. Но от друга страна, всеки процесор има определен диапазон на това напрежение, и при излизането от тези рамки, голяма е вероятността да се наложи закупуването на нов чип.

3Високите температури бързо убиват процесора

Счита се, че ако работи при температури, близки до максималната, процесорът живее по-малко. От физическа гледна точка, има логика – при високи температури деградацията на силициевия кристал протича по-бързо. Но тук трябва да направим две важни забележки. Първо, критичните температури, указани от производителите винаги имат резерв от 10-20 градуса по Целзий. Второ, животът на силициевите кристали се измерва с много десетилетия. И днес без проблем летят самолети от началото на 90-то години, в които се използва процесора Intel 386, произведен по същото време. Ето защо, незначителното намаляване на технологичния живот на процесора, работещ с по-висока температура, няма да бъде усетено.

Това, което може да накара процесора бързо да деградира е повишаването на напрежението до критично ниво. В този случай негативните ефекти ще започнат да се забелязва само след година – процесорът няма да може нормално да работи със същата честота, с каквато е работил при закупуването. Ще се наложи нейното понижаване.

4ARM архитектурата е по-добра от х86

Последно време има много спорове, че ARM е по-добра от х86 и съвсем скоро персоналните компютри ще се прехвърлят към ARM архитектурата. Всъщност, не може да се каже, че една архитектура е добра или лоша. Може само да се каже, че един процесор е по-добър от друг. Трябва да се вземат процесори с различни архитектури и да се сравнят, кой е по-бърз, кой консумира по-малко енергия, кой е по-евтин и т.н. И след това да се направят изводите.

5Колкото повече ядра има процесорът, толкова по-добре

Изглежда логично: повече ядра – по-висока производителност. Всъщност това далеч не винаги е така. Игрите например, и до днес не могат да работят с повече от 8-12 потока и се получава така, че 32-ядреният топ-процесор Theadripper показва по-добра производителност, ако му се изключат половината ядра. Процесорът е по-добре да се избира не по големия брой ядра, а от възможностите на софтуера, с който се работи. При Photoshop например, и до днес две бързи ядра показват къде по-добър резултат от десет бавни. Освен това, има много софтуер, който негативно реагира на HyperThreading и при изключването на логическите ядра работи по-бързо.

6Процесорите Xeon от AliExpress не стават

През последните години популярността на Xeon от китайските търговски площадки силно нарасна (за съжаление и тяхната цена). Причината е ясна: сървърите преминават към по-нов хардуер, а старите компоненти на по 5-7 години се бракуват и продават за жълти стотинки. Тези процесори китайците с удоволствие закупуват и после ги продават чрез електронните магазини. Но в Ali например, с лекота може да се намери много добър процесор за около 15-20 долара.

Основната критика срещу тези „китайски“ процесори е, че с LGA775 сокета и Xeon 5450 (и аналозите), с което всичко започна, наистина има някои проблеми – необходимо е да се препрограмира BIOS-а, не всички дънни платки са съвместими и т.н. Но ако се изберат по-нови процесори и сокети, няма никакви проблеми. Така например, Xeon X3440 и LGA1156 работят много добре, понеже BIOS-а на дънните платки с LGA1156 сокет вече поддържа сървърните процесори и е достатъчно просто да се смени процесора в сокета.

7Ако процесорът не разкрива възможностите на видеокартата, значи е лош

Много потребители са на мнение, че ако процесорът не може да натовари графичната карта до 100%, то напразно са дадени толкова пари за мощна видеокарта и напразно са направени икономии от процесора.

Защо става така? В игрите, процесорът се грижи за подготовката на кадрите за видеокартата, за физиката, изкуствения интелект и т.н. Ясно е, че той може да подготви определен брой кадри в секунда – например 50. Видеокартата също може да обработи и изведе на екрана свой определен брой кадри – ако те са повече от 50 в секунда, тя ще престоява определено време, а процесорът ще се товари. И обратното, видеокартата може да бъде натоварена 100%, а процесорът от време на време почива.

Да погледнем нещата от малко по-друг ъгъл. Дори и топ-процесорите могат да подготвят точно определен брой кадри в секунда. Да направим експеримент. Нека изкуствено да намалим резолюцията до HD, а графичните настройки поставим на минимум. В този случай ще видим, как един i9-9900K работи на 100%, а графичната карта GTX 1060 остава хладна.

Оттук може да се направи извода, че можем да избавим от зависимостта от процесора. Видеокартата е хладна? Тогава вдигаме графичните настройки и получаваме много по-красиви изображения със съвсем същия брой кадри в секунда. Разбира се, тук не става дума, когато процесорът едва достига 15 FPS. И в този случай графичната карта може да бъде натоварена, но да се играе няма да е приятно, въпреки красивите изображения.

8100% натоварване на процесора го убива по-бързо

Това схващане не се среща често. Тук обикновено се прави аналогия с битовата техника, която при работа на максимум се износва и поврежда по-бързо. Но в процесора няма механични части и неговата деградация е твърде бавна, за да окаже някакво влияние.

9Водното охлаждане на процесора е по-добро от въздушното

От гледна точка на физиката, всичко е вярно. Водата и повечето течности са много по-добър проводник на топлината от въздуха. Но да не забравяме, че на пазара се предлагат редица супер-охладители, които могат да разсеят 200 и дори 250 W топлина. Това е предостатъчно за 99% от потребителите, като почти винаги тези охладители са осезателно по-евтини от водното охлаждане.

Да се взема водно охлаждане има смисъл само ако имате компактна кутия с мощен процесор и в нея не може да се постави супер-охладител. Или ако например имате клокнат 32-ядрен AMD Threadripper с консумация над 400 W. В останалите случаи водното охлаждане е само излишно харчене на пари и куп проблеми в бъдеще.

10Спецификациите на процесора в сайта на производителя са последна инстанция

Трябва добре да се знае, че твърде много от написаното в сайта на производителя се пише с елементи на маркетинга. Откровена лъжа, разбира се, няма. Но много неща се премълчават. Така например, можем да видим, че новият i9-9900K в с топлинен коефициент 95 W. Само че на практика, без никакъв овърклок и в TurboBoost режим неговата консумация скача чак на 200 W – двойно. Изглежда че Intel лъже? Нищо подобно. При номинална тактова честота 3,6 GHz процесорът наистина се вписва в 95 W. А TurboBoost функцията съвсем не е задължителна. Ето защо е добре да се гледат тестовете, обзорите и други източници на информация.

Митовете за процесорите не са малко. Знаете ли други? Споделете.

35
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
23 Отговори на коментарите
15 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Радо
Радо

„Освен това, има много софтуер, който негативно реагира на HyperThreading и при изключването на логическите ядра работи по-бързо.“ – например? Аз такъв софтуер още не съм виждал. Относно TDP – в сайта на интел си го пише това, има въпросителна и като цъкнеш на нея излиза следното: „Thermal Design Power (TDP) represents the average power, in watts, the processor dissipates when operating at Base Frequency with all cores active under an Intel-defined, high-complexity workload. Refer to Datasheet for thermal solution requirements.“ Това, че някой не си е направил труда да го прочете си е негов проблем. Това нито се премълчава,… Виж още »

A.Айнщайн
A.Айнщайн

Новите процесори на интел серия „i9″дори нямат технологията AVX2/AVX-512 -а работата и е да натовари както core/threads на максимално и „едновременно“ това ако беше направено ще ше i9 да имат 50% по-бързи скорости от Ryzen 2700x

Радо
Радо

Я пак? Каква е тази глупост, която написа? Кой нов I9 няма AVX2 и т.н.? От къде го измисли това?
http://www.cpu-world.com/CPUs/Core_i9/Intel-Core%20i9%20i9-7900X.html
Те са си по-бързи от Ryzen, но чак 50% няма как да стане!

A.Айнщайн
A.Айнщайн

https://www.youtube.com/watch?v=_1Cb_dYx_Lo дано разберете че се хвърляте като риби на сухо срещу мен

A.Айнщайн
A.Айнщайн

Виж видеото с заглавие HOW is THIS for Gamers в ютуб и пак помисли с как да започнеш разговора а да те питам започваш отговор с „я пак“ „каква е тази глупост“ много бързо се палиш при разговор хората те оставят да си говориш ….. прав ли съм ти до там ли я докара какво се случва с облъченияти мозък

Радо
Радо

Това няма нищо общо с твърдението ти, че в процесорите липсват инструкциите!

A.Айнщайн
A.Айнщайн

Ти дори като четеш не разбираш къде съм споменал, че „липсват инструкции“ ЛЬО-ЛЬО Харлампиев !

Радо
Радо

Така ли Харалампи ЛЬО-ЛЬОв? Преведи си тогава измишльотините:
„A.Айнщайн
Новите процесори на интел серия „i9″дори нямат технологията AVX2/AVX-512“
Обясни ми къде пише, че нямат такава „технология“, която между другото са инструкции?

A.Айнщайн
A.Айнщайн

ВЪВ ВИДЕОТО СУЛЬО ВЪВ ДИДЕОТО ГО КАЗАХА ЗАЩО КАТО ГЛЕДАШ НЕ СЛУШАШ

A.Айнщайн
A.Айнщайн

ТОВА ЧЕ НЕ РАЗБИРАШ НЕОЗНАЧАВА ЧЕ НЕЕ ТАКА ДУМАТА „НЯМАТ“ НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ НЕ ПИШЕ ЧЕ ИМА ИЛИ НЯМА ТАКАВА ТЕХНОЛОГИЯ ПОДЯВОЛИТЕ ТАПАК СИ И ГО ДОКАЗВАШ 100%

Радо
Радо

„ТАПАК“ викай на баща си, не на хора, които не познаваш. Личи си от писаното кой е „тЪпак“!

A.Айнщайн
A.Айнщайн

ТЪКАК ПРОСТАК КАЗАХТИ ДА ИЗГЛЕДАШ ВИДЕОТО ЕЙ ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВАШ ПРАВИШ ЛИ РАЗЛИКА ОТ I9 И I9-X СЕРИЯТА А

A.Айнщайн
A.Айнщайн

ШИШАРКАТА ХВАЩАЙ ГОРАТА

Радо
Радо

Казах, то се вижда кой пише глупостите. Нека другите да си правят изводите.

A.Айнщайн
A.Айнщайн

грематична грешка и да има това не означава че не съм прав и като гледаш видеото си пусни слушалките увеличи си слуховия апарат каза момчето че i9 9900k няма AVX2/AVX-512 технологията ти ми даваш пример с i9 X серията жалко много жалко бързаш да пишеш но не разбираш какво ти се казва Бай Ганьоска работа е твоята нагледно и 1 към 1 ПУ

Радо
Радо

За триене 🙂

SoulJah
SoulJah

Например, Counter Strike: Global Offensive (една от най-играните esports игри), когато изключиш тоя Hyper Threading (с който ни баламосваха повече от 10 години) се вдига FPS доста значително…

Радо
Радо

При стари приложения/игри, които ползват само 1 ядро, е възможно да има малко подобрение, което няма да е съществено, но като цяло HT подобрява работата на системата и приложенията, понеже се използват ядрата по-пълноценно.

Труе Macedonec
Труе Macedonec

Това за изключването на HT, потенциално може да подобри латентността на ниво процесор и загряването. И ако вървят малко нишки, разчитащи на висока производителност (игра), евентуално ще го има този ефект. Но дори и тогава ще трябват помощни инструменти за да се забележи.

Леонардо ДаВинчи
Леонардо ДаВинчи

Всъщност наистина I9-9900K не поддържа инструкциите AVX2/AVX-512, които пък се поддържат от осма генерация и съответно от процесорите от девета I7-9700K и I5-9600K. Това се коментираше преди два дни не само от Linus, но и от Hardware Unboxed в YouTube. Радо, замълчете, че всяка една дума излязла от устатата ви е глупост и невежеството ви е на много високо ниво! Лошото е, че тук голяма част от аудиторията са хора, които търсят информация и да се просветят, но такива като вас направо ги закопват в земята. Нали други ден ще се заговори в някой магазин за компютри или ще се… Виж още »

Радо
Радо

Аз вярвам на официално обявените спецификации, не на разни youtube клипове, които си наместват каквото и както им хареса. Ти си вярвай на каквото искаш. В сайта на Intel си пише, че си поддържа AVX2, също и в CPU-world, където дадох по-горе пише какви инструкции има процесора. Дори има и снимки от CPU-Z, където тези инструкции си ги има. Не знам кой на кого ще се смее. Относно AVX-512, това се поддържа само от „X“ серията, „К“ серията не поддържа тези инструкции. За справка – сайта на Intel с официалните спецификации.

Райзен 5
Райзен 5

Полезна статия!

A.Айнщайн
A.Айнщайн

Живеете ли да си купите следващия или всеки нов процесор само да си чешете …. еми за вас важи поговорката УМ ЦАРУВА УМ РОБУВА УМ ПАТКИ ПАСЕ докато има балъци ще има и Терикати който да си продават процесорите за 1000лв+

Благодаря Много!

Коментар
Коментар

мит 11, интел са по-добри от АМД 😀 😀 😀

куч в кур
куч в кур

Че чисто като производителност – те са. Като цена/производителност – не.

Ал Бънди
Ал Бънди

Точно такива xeoni за сокет 771, съм купувал от Али и от ибей и съм слагал в сокет 775. С инжектирани микрокодове в биос-а – всичко си работи перфектно и смея да твърдя, че има усещане в бързодействието. Не знаех, че има твърдение че процесорите от АЛИ-то не ставали 🙂

Радо
Радо

Да, ако сравняваш Xeon с 4 ядра с двуядрен процесор от същия сокет, нормално е да имаш двойно бързодействие. Иначе са абсолютно едни и също процесори, просто Xeon са ги взели от бракувани workstation машини и затова ги продават по-евтино. Не че не стават или не вършат работа, особено ако успееш да ги клокнеш. На който за каквото му трябва и според възможностите.

Трол
Трол

Мит Линукс използва по-добре ресурса на процесора и паметта – абсолютно невярно , дори под Линукс пада надолу параметъра производителност/ват – тоест под Линукса за една и съща „работа“ се използва повече ел.енергия и се отделя повече топлина в сравнение с Уиндоус .
За невярващите – има си графични таблици в сайтовете на Линукс , Интел и прочие

the professor
the professor

power managent на windows наистина е по добър от тоя на линукс, но при работа на ток ефектите компенсират и определено под линукс нещата стават в пъти по бързо (примерно триене на папка с много файлове, копиране, архивиране… игри под opengl вадят повече кадри…)

brak
brak

А аз да добавя: тук със сигурност влизат едни от най-големите отрепки! Трола е една от тях!

pix3l
pix3l

Статията е тъпа, но коментарите, както винаги, са на ниво. 😀

Tech Maniac
Tech Maniac

Баси активността този път! Обикновено 2-ма – 3-ма се карат, 1 е горе-долу или напълно пеав и още 1 го раздава трол.. 😀 Този път сме повече явно 😀 Колкото до статията… съгласен съм с нея, като изключим частта с „HyperThreading“-а .. Това важи при по-старите процесори и „приложения“. Вече софтуерът се оптимизира за работа с многоядрени процесори, така че HyperThreading-а все повече и повече ще ни трябва (мое мнение). А колкото до водното или въздушното охлаждане, там съм за водното. Просто седи по-красиво, лесно се монтира и СПРЕД МЕН разсейва топлината по-бързо в сравнение със въздушните охладители. А колкото… Виж още »

Georgi
Georgi

Статията е нещо като Spam .. нямал е автора какво съществено да измисли.