Главният инспектор на NASA излезе с доклад, който показва как точно управлява агенцията своите исторически артефакти и ценни предмети. Оказва се, че през годините тя е изгубила и съсипала поредица от такива артефакти, включително торбичка с лунна пръст, контролери за командния модул на „Аполо“ 11 и дори прототип на луноход.

„Процедурите на NASA за управление на такава собственост постепенно се подобряват, но значителна част от историческите предмети са били изгубени, разместени или отнесени от бивши служители и подизпълнители поради липсата на адекватна политика по опазване“, се казва в доклада.

Липсата на добре установени процедури и лошото водене на архиви са сред ключовите причини за тези загуби.

Следите на изгубената торбичка с лунна пръст стигат до търг, където тя е препродадена за 1.8 милиона долара. Що се отнася до контролния модул на „Аполо“ 11, то е отнесен от служител, който получил заповед просто да го изхвърли. По-късно NASA се опитала да го закупи отново на търг, но се отказала след няколко опита.

Прототипът на луноход пък бил забелязан в жилищен квартал в щата Алабама. Собственикът му дори изявил желание да го върне на NASA, но след месеци на липса на реакция от агенцията, човекът починал и машината била продадена за скрап.

Оказва се още, че NASA е дала под наем на други институции исторически артефакти от совалките „Колумбия“ и „Челинджър“ без да сключи съответните договори и застраховки. Докладът заключава, че тъй като някои предмети трябва да се съхраняват само по определен начин, NASA изобщо не е мястото, където да се държат те.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари