Евтин RTK GPS приемник със сантиметрова точност

2
423

Точността на съвременните GPS приемници се намира в границите на 6-8 метра при добра видимост на навигационните спътници и използване на коригиращи алгоритми. Тази точност се повишава чрез използване на скъпи технологии, чрез които значително се увеличава точността на определяне на координатите. Една от тези технологии се нарича RTK (real-time kinematics), което буквално означава кинематика в реално време.

Точността на прибора е съпоставима с дължината на вълната

RTK/GPS приемниците осигуряват около 100 пъти по-голяма точност, в сравнение със стандартните GPS приемници. Технологията е базирана на измерването фазата на носещата честота от два спътникови сигнала едновременно в два спътникови приемника. За работата на този метод са необходими най-малко два прибора, единият от които изпълнява ролята на базова станция, а вторият (и всички останали) се поставят в/на мобилните обекти.

Точността не се влияе от йоносферата

Към днешен ден няма нито един RTK/GPS приемник, който да е по-евтин от 7000 американски долара, но работещите в Swift Navigation Колин Бейгли (Colin Beighley) и Фергус Нобл (Fergus Noble) смятат да променят това. Те са успели да съберат чрез Kickstarter необходимата сума за производството на open-source приемника Piksi, цената на който възлиза на около $500. Схемите и дизайна на печатната платка вече са достъпни за изтегляне от github.

Миниатюрните устройства със сантиметрова точност за определяне на координатите могат да бъдат използвани при безпилотните апарати, във военното дело, в строителството, геодезията, роботехниката и много други.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
georgi6
georgi6

Малко съмнително – не заради друго а затова , че военните(хамерикански) няма да позволят такава точност да е достъпна за много хора.

maxim4o
maxim4o

Всъщност няма проблем ако GPS рисийвъра е на височина по-малка от 18 километра и се движи по-бавно от 515 метра в секунда 🙂