fbpx
2.8 C
София

Евтин RTK GPS приемник със сантиметрова точност

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Точността на съвременните GPS приемници се намира в границите на 6-8 метра при добра видимост на навигационните спътници и използване на коригиращи алгоритми. Тази точност се повишава чрез използване на скъпи технологии, чрез които значително се увеличава точността на определяне на координатите. Една от тези технологии се нарича RTK (real-time kinematics), което буквално означава кинематика в реално време.

RTK/GPS приемниците осигуряват около 100 пъти по-голяма точност, в сравнение със стандартните GPS приемници. Технологията е базирана на измерването фазата на носещата честота от два спътникови сигнала едновременно в два спътникови приемника. За работата на този метод са необходими най-малко два прибора, единият от които изпълнява ролята на базова станция, а вторият (и всички останали) се поставят в/на мобилните обекти.

Към днешен ден няма нито един RTK/GPS приемник, който да е по-евтин от 7000 американски долара, но работещите в Swift Navigation Колин Бейгли (Colin Beighley) и Фергус Нобл (Fergus Noble) смятат да променят това. Те са успели да съберат чрез Kickstarter необходимата сума за производството на open-source приемника Piksi, цената на който възлиза на около $500. Схемите и дизайна на печатната платка вече са достъпни за изтегляне от github.

Миниатюрните устройства със сантиметрова точност за определяне на координатите могат да бъдат използвани при безпилотните апарати, във военното дело, в строителството, геодезията, роботехниката и много други.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини