Експериментален дисплей премахва нуждата от корективни очила

1
33

Нова технология разработвана от Microsoft и MIT ще позволи на хора, които по принцип носят очила, да ги свалят, докато работят пред екрана. Технологията използва алгоритъм с помощта на светлинен филтър разположен пред екран и на базата на информация за диоптъра на потребителя. Алгоритъмът променя светлината на всеки пиксел от екрана, така че, преминавайки през малките дупки на изработения от пластмаса филтър, светлинните лъчи достигат до ретината на човека  по такъв начин, че пресъздават един остро изобразен образ.

Снабден с технологията, всеки екран ще може да се ползва без нуждата от очила. Това, обаче, не е всичко. Според изследователите, откритието им ще помогне дори на хора, чиито зрителни проблеми са причинени от физически дефекти и следователно не могат да бъдат коригирани с помощта на специална оптика.

Подобни опити са правени и друг път, но изследователите твърдят, че образът постигнат с помощта на новата технология е не само остър, но и високо контрастен. Следващата стъпка е създаването на прототипни дисплеи, които хората ще могат да ползват и извън лабораториите – нещо, което ще отнеме няколко години.

Изследователите ще използват времето, с което разполагат, за да преодолеят няколко предизвикателства. Едното от тях е свързано с нуждата потребителят да гледа екрана по точно определен начин, за да може да вижда съдържанието по него остро. Освен това, в сегашния си вид експерименталният дисплей може да изпраща остър образ само до един потребител. Според изследователите, обаче, ако в бъдеще се използва дисплей с по-висока резолюция, ще могат да го гледат едновременно няколко души с различни зрителни проблеми.
 
0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари