Ето какво знаем за 10-то поколение процесори на Intel

4
1506

След редица намеци, Intel наскоро представи своето 10-то поколение Ice Lake процесори. Компанията въведе 10nm производствен процес и нова архитектура. Те обещават по-добра производителност и по-ефективно разходване на енергия. Има и някои други екстри.

За сега виждаме чипове само за лаптопи, но разбира се все още сме в началото. Да разгледаме малко подробности.

Какво ново ни предлага Intel?

При това поколение имаме по-голям скок напред, в сравнение с този при предишните поколения. От 2014-та година производителят ползва 14-нанометров процес. Както казахме, вече ще се използва 10nm такъв. Това намалява консумацията на енергия, а от там директно се повлиява живота на батерията.

В новите процесори има поддръжка на Thunderbolt 3, което ще позволи на производителите на компютри да го включват по-лесно в лаптопите си. Има поддръжка за Wi-Fi 6. Това е последната версия на стандарта, която тепърва започва да навлиза.

Вградената графика все още ще изостава от видео картите, но прогресът тук също е огромен. Напредъкът в Iris Pro трябва да ни достави гладко преживяване на 1080p в игри като Fortnite и Dirt Rally 2. Подобрение ще се усети и при обработката на видео и снимки. Новите чипове имат поддръжка за VESA adaptive sync технологията.

Intel включва и изкуствения интелект в уравнението добавяйки Deep Learning Boost (DLB), за да работят процесорите по-ефективно с AI.

Колко Ice Lake процесора има?

В момента са 11 на брой – i3, i5 и i7. Всички те са за лаптопи и 2-в-1 устройства. Разпределени са в две серии – Y (повече енергийна ефективност) и U (повече производителност)

Ето таблица с характеристиките им:
Каква е цената на тези процесори?

Все още не можем да си купим 10-то поколение процесор. Intel ги пуска само за лаптопи, което ще рече, че скоро ще ги видим в продукти от компании като Dell, HP, Lenovo и прочие. Очаква се до края на 2019-та година да има около 35 лаптопа от различни марки, които са захранвани от новите чипове.

Цените ще можем да разберем, когато бъдат пуснати десктоп вариантите.

Кога ще е стане това?

От компанията не са обявили дата, на която ще започнат индивидуалните продажби на новите чипове. Поставили са си за цел да пуснат новото поколение в останалите сегменти в рамките на следващите 12 месеца. Тепърва ще се разкриват подробности за характеристиките на декстоп моделите.

Смятате ли, че с тези процесори Intel ще може да се противопостави на новите продукти на AMD? Факт е, че все още изостават по отношение технологията на производство.

Дали вече нямаме нов утвърден лидер на пазара?

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
малиии
малиии

Не. Да не забравяме че Intel е най-големия производител на чипове. AMD не могат да гарантират такива големи доставки за да изместят Intel от върха. Чипмейкърите са съсредоточени в изпълнение на поръчки за памети и CPU-та за мобилни процесори и съпътстващи продукти и не могат да изпълнят толкова голяма поръчка. А и AMD нямат толкова пари за да заявят такава. Принципно Intel се опитват а намалят зависимостта си от производството на CPU-та. За да освободят мощности за другите си проекти. Все пак те имат доста по богато портфолио от AMD (не само CPU и GPU).

Lordoff
Lordoff

Прав си донякъде, но само донякъде. За нов технологичен процес често се строи нова фабрика, а старата започва да произвежда други чипове, които не са толкова чувствителни на „нанометрите“. А AMD сама не произвежда нищо; заводите в който произвежда не са нейни. Харесва ми подхода на Intel, първо мобилните – после десктоп процесорите. Там са и най-многото пари; без да съм правил проучване, смятам за логично да се продават повече лаптопи, отколкото настолни компютри. От друга страна, забавянето на десктоп версиите според мен показва лош добив от една подложка и/или други проблеми с освояването на 10-те нанометра. Докато не станат… Виж още »

микгигс
микгигс

от core 2 duo насам сменят капачките само…бас държа че половината от вас иман c2d стар комп който още си работи

Все едно
Все едно

от такъв чета статията